Glas Javnosti

Predsednik FIFA iznenadio sve: "Vreme je da pričamo o tome"

Fudbal
Autor: Glas javnosti

Đani Infantino imao je interesantan predlog za određivanje vrednosti obeštećenja za transfere u budućnosti...

Zamislite ovakvu situaciju, dva kluba pregovaraju u vezi transfera jednog igrača i onda kompjuter odlučuje koliko će biti obeštećenje za njega. Možda ste ovako nešto videli u video igricama, sada bi moglo da bude viđeno i u budućnosti i to ne tako dalekoj. Tako tvrdi Đani Infantino.


Predsednik FIFA bio je na godišnjoj konferenciji u Tokiju gde je pričao o inovacijama i o novim tehnologijama. Izneo je zanimljivu ideju. "Sada je vreme da pričamo o različitim temama. Na primer, da diskutujemo oko mogućnosti da algoritam procenjuje vrednost obeštećenja za transfere kako bismo podigli transparentnost i pomogli deoničarima u fudbalu", rekao je Infantino.


"ESPN" tvrdi da FIFA troši milione dolara na istraživanje na jednom univerzitetu u Švajcarskoj. Tamo se radi baš na stvaranju tog algoritma i to traje još od 2010. godine. Oni sarađuju sa Centrom za sportska istraživanja (CIES) koji često objavljuje vrednosti fudbalera, tako su prema njihovim podacima najvredniji Džud Belingem, Erling Holand i Vinisijus koji se procenjuju na oko 250 miliona evra.

Algoritam navodno radi tako što koristi nekoliko različitih faktora poput godina, performansi, rezultata kluba i situacije sa ugovorom. Naravno, sve ovo zahtevalo bi i uključivanje advokata i sređivanje pravnih detalja i usaglašavanje svega toga sa različitim zakonima u različitim zemljama.


Glas javnosti/M01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR