Glas Javnosti

SpaceX lansira satelit vredan milijardu dolara za istraživanje okeana i klimatskih promena

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

SpaceX je nedavno lansirao satelit vredan 948 miliona dolara za NASA-u, poznat pod imenom PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, ocean Ecosystem), čija je svrha istraživanje okeana i atmosfere Zemlje s ciljem boljeg razumevanja klimatskih promena​.

Satelit će pružiti ključne podatke o interakciji između okeana i atmosfere, posebno u pogledu razmene ugljičnog dioksida i uticaja aerosola na rast fitoplanktona u površinskim vodama okeana​.


PACE je opremljen naprednim instrumentima, uključujući Ocean Color Instrument (OCI), koji meri boju okeana u širokom spektru valnih dužina, od ultraljubičastih do kratkotalasnih infracrvenih.



Ovo omogućava procenu prisustva i distribucije fitoplanktona, ključnog za okeanske ekosisteme i globalni ciklus ugljenika​. Dodatno, satelit sadrži visokotehnološke polarimetre koji merenjima polarizacije Sunčeve svetlosti pružaju podatke o atmosferskim česticama i oblacima, ključnim za razumevanje procesa zagrevanja i hlađenja planete​.


Lansiranje je izvršeno nakon kratkog kašnjenja zbog jakih vetrova, a satelit je uspešno postavljen u orbitu, što je obeležilo spektakularan početak misije koja obećava produbljivanje našeg razumevanja Zemljinog ekosistema i doprinosa naučnoj zajednici u borbi protiv klimatskih promena.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR