Glas Javnosti

Slušalice koje prenose zvuk koji vi želite (VIDEO)

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Noise canceling opcija ili poništavanje buke u slušalicama već godinama je standardna opcija, ali bi ona od sada, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji, mogla da bude podignuta na jedan viši nivo. Nove slušalice bi uskoro trebalo da omoguće da da uha korisnika dopru samo zvuci koje mi želimo da čujemo.

Korišćenjem samo jednog malog ugradnog računara, slušalice opremljene mikrofonom mogu blokirati sve zvukove iz okoline, osim jednog ciljanog glasa — čak i dok se krećemo.

Veštačka inteligencija upravlja novim sistemom

Slušalice za poništavanje buke su široko rasprostranjene, ali naučnici su pronašli način da takav uređaj podignu na viši nivo – kreiranjem slušalica koje se mogu fokusirati samo na jedan izvor zvuka uz blokiranje svih drugih zvukova.

Tehnologija, nazvana "Target Speech Hearing", koristi veštačku inteligenciju (VI) kako bi omogućila korisniku da čuje samo određeni izvor zvuka.

Tehnologija je zasnovana na sistemu koji se sastoji od malog računara koji se može ugraditi u par komercijalnih slušalica. Sistem je sposoban da koristi signale ugrađenog mikrofona u slušalicama, za odabir i identifikaciju glasa govornika.

Naučnici su izneli detalje u radu objavljenom u časopisu Proceedings of the CHI Conference on Human Factors in Computing Sistems.
Naučnici se nadaju da bi se tehnologija mogla koristiti kao pomoćno sredstvo za osobe sa oštećenim sluhom, a rade na tome da sistem jednostavno – ugrade u komercijalne slušalice i slušne aparate.

 

- Sada razmišljamo o veštačkoj inteligenciji kao i o veb-baziranim robotima za ćaskanje koji odgovaraju na pitanja - rekao je glavni autor studije, Šajam Džolakota, profesor računarskih nauka i inženjerstva na Univerzitetu u Vašingtonu i dodao:

"U ovom projektu razvijamo veštačku inteligenciju da modifikujemo slušnu percepciju bilo koga ko nosi slušalice. Sa našim uređajima sada može jasno da se čuje samo jedan izvor zvuka, čak i ako je neko u bučnom okruženju sa puno drugih ljudi koji pričaju".

Sami birate šta slušate

Target Speech Hearing (TSH) je nastavak istraživanja koje su isti naučnici sproveli prošle godine. U tom projektu, kreirali su aplikaciju za pametne telefone sa veštačkom inteligencijom koja se može upariti sa slušalicama, i što omogućava korisniku da odabere šta želi da čuje sa liste unapred podešenih „kategorija“, dok poništava sve druge zvukove. Na primer, korisnik može izabrati da čuje sirene, bebe, govor ili ptice – a slušalice bi izdvojile samo te zvukove i blokirale sve ostale.


Da bi koristio TSH, korisnik najpre dodirne malo dugme na slušalicama da aktivira sistem.

Kada glas govornika stigne do mikrofona, softver „registruje“ izvor zvuka. Identifikuje ciljni glas i registruje vokalne obrasce, propuštajući samo jedan željeni.

Za sada, TSH može da registruje samo jedan audio izvor ili jedan zvučnik u bilo kom trenutku, a manje je uspešan ako postoji još jedan šum slične jačine koji dolazi iz istog smera.


Glas javnosti/B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR