Glas Javnosti

"Роботи убице" више нису само ствари из научне фантастике, они већ постоје међу нама

Tehnologije
Autor: Глас јавности / ТАНЈУГ / од 29.08.2018.

За сада, потпуно аутономни и компјутерски контролисани оружани системи не постоје, а поједине групе стручњака сматрају да би владе и војске требало генерално да спрече развој таквог оружја

О томе какав би став свет могао да има према тзв. "роботима убицама", односно аутономним футуристичким оружаним системима који би могли да зарате без људске интервенције, тема је о којој ће у Женеви разговарати велики број светских стручњака.

 Током седмодневног скупа, другом ове врсте, у седишту Уједињених нација у Женеви, разговараће се о могућим начинима регулације оваквих оружаних система, преноси АП.

За сада, потпуно аутономни и компјутерски контролисани оружани системи не постоје, а поједине групе стручњака, који ће имати своје представнике у Женеви, сматрају да би владе и војске требало генерално да спрече развој таквог оружја, јер, како сматрају, постоје "ужасни" сценарији о томе шта би њихов настанак могао да проузрокује.

Организација за људска права "Амнести интернешнел" позвала је све земље да раде на забрани оваквог наоружања.

"Роботи убице" више нису само ствари из научне фантастике, рекао је истраживач вештачке интелигенције "Амнести интернешнела", Раша Абдул Рахим, преноси АП и прецизира да овај женевски скуп функционише по принципу консензуса, што практично значи да би само једна земља могла да осујети план производње оваквог наоружања.

Председавајући скупа, који се одржава под окриљем УН, Амандип Гил изјавио је да се напредак постиже, те да постоје три табора земаља: Један који жели формалну и правну забрану аутономног наоружању, други који се залаже за политички, необавезујући споразум, док трећи не жели никакве промене.

Добитница Нобелове награде за мир 1997. године, Џоди Вилијамс, сматра да Кампања за заустављање робота убица, која је домаћин скупа, жели "разумну људску контролу" по питању коришћења аутономних система наоружања.

"Постоји много кретања међу владама, до сада је 26 затражило потпуну забрану", рекла је Вилијамсова.

Глас јавности / ТАНЈУГ / од 29.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR