Glas Javnosti

PRESTAJE LICENCIRANJE PESAMA: Muzika na TikToku uskoro bez zvuka?

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Universal Music Group je najavio da će prestati sa licenciranjem svojih pesama za TikTok zbog nesuglasica oko plaćanja i zabrinutosti u vezi sa veštačkom inteligencijom (AI), što znači da će milioni TikTok videa koji koriste ove pesme biti bez zvuka.

UMG, jedna od najvećih muzičkih organizacija, saopštila je da licencni ugovor sa TikTok-om ističe u sredu (juče), što dovodi do uklanjanja svih njihovih pesama sa platforme. Oni tvrde da je TikTok predložio isplate za svoje izvođače koje su "frakcija" iznosa koje drugi glavni društveni mediji plaćaju, dodajući da TikTok čini samo oko 1% njihovih ukupnih prihoda.
Izdavač je takođe naveo u svom saopštenju da su drugi faktori koji su uticali na njegovu odluku uključivali sve veću upotrebu AI-generisanih zvukova na društvenoj platformi i štetne efekte koje to može imati po njegove izvođače. TikTok je odgovorio, tvrdeći da je argument izdavača netačan, nazivajući ga "uslužnim" zbog odluke da se povuče sa "moćne" platforme sa više od milijardu korisnika.

Neki od najvećih muzičkih izvođača UMG su Tejllor Svift, SZA, The Weeknd, Ariana Grande, Bili Ejliš, Drejk, Bed Bani, Hari Stajls, Adel, Kendrik Lamar i Post Malone.
TikTok čuva pesme u svojoj muzičkoj biblioteci, kojoj korisnici imaju pristup i koriste ih u svojim videima. Kada UMG povuče svoj katalog pesama sa TikTok-a, milioni videa će biti pogođeni. Veliki broj pesama koje su napravili UMG izvođači pokrenule su viralne trendove na TikTok-u, kao što je "Cruel Summer" Tejlor Svift, koja je korišćena u skoro 2,5 miliona videa, i "Blinding Lights" The Weeknd-a, koja je korišćena u 1,8 miliona postova. Čak i pesme UMG izvođača poput SZA, koji nemaju TikTok naloge, imaju trending zvukove.
Kada se pesme i zvukovi uklone sa platforme, videi u kojima su korišćeni ostaju, ali bez zvuka. Upotreba AI-generisanih pesama stvara rastuću zabrinutost u muzičkoj industriji. TikTok video u kojem su korišćeni glasovi Drejka, Kendrika Lamara i Jea (ranije poznatog kao Kanje Vest) za stvaranje AI-generisane pesme postao je viralan prošle godine, ostavljajući korisnike u nedoumici da li je to stvarno. Još jedan izuzetno popularan video sa Drejkom i The Weeknd-om koji pevaju lažnu pesmu "Heart on My Sleeve" skupio je milione pregleda na platformama kao što su TikTok, YouTube, Apple i Spotify pre nego što je uklonjen.
Navodno je UMG poslao pismo servisima za strimovanje, tražeći od njih da spreče AI platforme da koriste pesme na njihovim uslugama za obuku AI modela. Međutim, TikTok možda podržava upotrebu AI-generisane muzike, pošto je počeo testiranje funkcije ranije ovog meseca pod nazivom "AI Songs", koja omogućava korisnicima unos tekstualnih upita koji zatim generišu pesme. AI Songs koristi Bloom – veliki jezički model – kako bi pomogao u stvaranju stihova na osnovu unetih upita, a korisnici mogu odabrati žanr pesama.Glas javnosti/ N09S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR