Glas Javnosti

PAZITE šta pišete na VIBERU: Nova pravila za govor mržnje

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Viber aplikacija tj. kompanija koja je njen vlasnik - Rakuten Viber - potpisala je Kodeks ponašanja Evropske unije protiv onlajn govora mržnje i njegovog sprečavanja, što će omogućiti da se obrišu poruke i komentari koji budu označeni kao govor mržnje.

Potpisivanje ovog dokumenta znači da će Viber sarađivati sa evropskim komesarom za pravosuđe, potrošače i jednakost polova, kao i sa respektabilnim nevladinim organizacijama na praćenju, analiziranju i uklanjanju govora mržnje sa svoje platforme.

Viber će primeniti potrebna rešenja koja će pomoći pojedincima, nevladinim organizacijama, administratorima grupa ili Zajednica i Kanala da prijave komentare koji predstavljaju govor mržnje.

Postojaće poseban obrazac namenjen konkretno nevladinim organizacijama i vlastima kako bi se ceo proces olakšao i kako bi Viber mogao momentalno da reaguje i najbrže moguće ukloni uvredljiv sadržaj.

Viber Kanali i Zajednice su opcija koja će imati najviše koristi od Kodeksa ponašanja.

Ljudi širom sveta mogu da se prijave na Kanale kako bi dobijali vesti, učestvovali u anketama ili kvizovima i imali pristup ekskluzivnom sadržaju. Takođe, Kanali mogu da postanu i javni forum za razgovore, a Kodeksom ponašanja ustanoviće se adekvatne mere kako bi se nadzirao sadržaj.

Ako je poslat sadržaj koji je prepoznat kao govor mržnje nevladine organizacije ili drugi korisnici i administratori grupa tu poruku mogu posebno da obeleže, posle čega će Viber tim za moderaciju pregledati spomenuti sadržaj.

Viber namerava da prijavljeni govor mržnje izbriše u roku od 24 sata.

"Brojne su opcije koje na našoj platformi pospešuju privatnost komunikacije ličnih poruka: enkripcija-s-kraja-nakraj, poruke koje nestaju, skriveni četovi... Sada, i u tipu otvorene komunikacije kakvi su Viber Kanali i Zajednice - naši korisnici bezbrižno mogu da se uključe u diskusiju znajući da vodimo računa o njima", izjavila je Idit Arad, viša savetnica Rakuten Viber aplikacije.

Među nevladinim organizacijama koje su uključene u kreiranje Kodeksa ponašanja nalaze se i Španska opservatorija za rasizam i ksenofobiju (OBERAXE), Međunarodna liga protiv rasizma i antisemitizma iz Francuske (LICRA), Studi Regis centar u Italiji, Nacionalna organizacija za LGBT prava iz Litvanije - kao i brojne druge širom Evrope.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR