Glas Javnosti

OTRIVAMO: Stiže novi Android 14, ovo su najvažnije IZMENE

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Google je najavio "preview" izdanje Androida 14 za programere


Nova bezbednosna funkcija Androida 14 je blokiranje instalacije zlonamernih aplikacija koje ciljaju na starije verzije Androida, što omogućava lakšu zloupotrebu osetljivih dozvola.

Google je najavio "preview" izdanje Androida 14 za programere, sledeću veliku verziju najpopularnijeg mobilnog operativnog sistema, koje, između ostalog, donosi značajna poboljšanja bezbednosti i privatnosti.Počev od Androida 14, aplikacije će morati da navedu kako planiraju da koriste određene funkcije telefona, razmena podataka između njih će biti ograničena, a dodatni fajlovi koje preuzimaju aplikacije biće samo za čitanje.

Sve aplikacije za Android 14 morat će da se deklarišu da li treba da primaju informacije od drugih aplikacija ili bi trebalo da budu ograničene na sistem. Cilj je da se spreči da zlonamerne aplikacije na uređaju presretnu ili zloupotrebe podatke namenjene da dođu do drugih aplikacija, prenosi Informacija.rs.Da bi dodatno ograničio razmenu informacija između aplikacija i sprečio da malveri "hvataju" osetljive korisničke podatke, Android 14 će takođe ograničiti slanje "namera" koje nemaju određenog primaoca.

Treća bezbednosna funkcija koja će se pojaviti na Androidu 14 je "sigurnije dinamičko učitavanje koda", što ograničava sve fajlove koje preuzima aplikacija na režim samo za čitanje.

Android 14 će blokirati instalaciju štetnih aplikacija koje ciljaju na verzije SDK niže od 23 (Android 6.0) da bi se lakše zloupotrebile dozvole i zaobišle zaštite privatnosti i bezbednosti koje su uvedene u novijim verzijama Androida.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR