Glas Javnosti

OTKRIVENA TAJNA DRUŠTVENE MREŽE: Vlasnik TikToka otkrio algoritme koji određuju šta korisnici vide

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Grupu kineskih digitalnih divova, uključujući Alibabu, Tencent i ByteDance, vlasnika TikToka, dostavila je regulatoru uvid u algoritme, koji društvene mreže obično smatraju poslovnom tajnom, budući da su ključne za njihov uspeh.

Algoritmi određuju šta korisnici vide na društvenim mrežama i kojim redosledom i kompanije ih strogo čuvaju. Američki tehnološki divovi Meta i Alphabet uspeli su da im osiguraju status poslovne tajne, napominje BBC.

Kineska uprava za kibernetički prostor (CAC) objavila je listu sa opisima 30 algoritama i planira da je ubuduće redovno objavljuje kako bi suzbila zloupotrebu podataka, stoji u saopštenju.


Na spisku su i algoritmi kompanije za digitalnu trgovinu Taobao, čiji je vlasnik Alibaba.

Taobaov algoritam “preporučuje korisnicima proizvode ili usluge na osnovu njihovog digitalnog otiska i podataka o pretraživanju”, stoji u dokumentu.

ByteDanceov algoritam za Douyin, kinesku verziju TikToka, navodno meri interese korisnika na osnovu klikova, komentara i lajkova, prenosi BBC.


ByteDance u utorak nije želeo da komentariše objavu algoritama, a Alibaba i Tencent nisu odmah odgovorili na upit BBC da je komentarišu.

Kina je usvojila nove propise za algoritme u martu, prema kojima korisnici mogu da odbiju takvo praćenje aktivnosti, a kompanije moraju da registriruju algoritme pri CAC ako mogu da utiču na javno mnjenje ili mobilizuju društvo, podseća BBC.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR