Glas Javnosti

'OSTARELI' GIGANT u senci ALIBABE i AMAZONA: Kako je eBay promenio način trgovine i ZAŠTO JE DANAS NA DNU!

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Prošlo je 25 godina od osnivanja eBaya, platforme koja nam je omogućila kupovinu iz udobne fotelje, bezmalo svačega, od igle do, spejs šatla. Koncern Ibej pionir je internet-trgovine i na početku je imao strelovit uspon. Ali u međuvremenu su vođstvo preuzeli drugi. Ibej trenutno životari u senci Amazona i Alibabe.

Nema mnogo internet-koncerna koji mogu da se pohvale da su već četvrt veka na sceni. Ibej (Ebay) dakle spada među veterane onlajn-ere. Samo retke takve firme ispratile su dolazak i odlazak toliko mnogo konkurencije.

Ipak, u poslednje vreme, Ibej je pao u senku većih suparnika, kao što su Amazon i Alibaba. Danas Ibej slavi svoj 25. rođendan, ali on neće biti u znaku ekspanzije i prosperiteta. Uz to je rođendansko slavlje pomutio i jedan neugodan skandal.

Sve je počelo s jednim pokvarenim laserskim pokazivačem. Njega je 3. septembra 1995. tada 28-godišnji Pjer Omidijar ponudio na aukciji na internet-stranici AuctionWeb. Nekoliko dana kasnije stigla je ponuda od 14,83 dolara. Iznenađeni Omidijar je ponuđača još za svaki slučaj pitao da li je svestan da je upravo na aukciji kupio pokvareni aparat. Ali sve je bilo u redu: kupac je bio kolekcionar pokvarenih laserskih pokazivača.

Omidijar je u početku sve radio sam, a 1996. je kao prvog saradnika angažovao Krisa Agarpaoa koji i danas radi u koncernu. Ipak, veliki rast počeo se tek od 1997. kad je firma preimenovana u Ibej i kad je uveden sistem za ocenjivanje kupaca i prodavaca. U martu 1998. za šeficu uprave postavljena je Meg Vitman koja je znatno doprinela usponu koncerna. U septembru iste godine usledio je izlazak na berzu, Nasdaq, i tako je osnivač Ibeja postao milijarder.

Skromna zarada i velike nade investitora

U to vreme, pre pucanja tzv. dotkom-balona, bili su dovoljni i skromni poslovni uspesi pa da ulagači budu oduševljeni. U polugodištu pre izlaska na berzu, Ibej je ostvario prihod od samo 348.000 dolara, uz promet od 14,9 miliona dolara. Neki suparnici u internet-trgovini, kao što je u međuvremenu zaboravljeni Onstar, nekim analitičarima su se činili kao mnogo perspektivniji.

U međuvremenu se Omidijar koncentrisao na ulogu mecene i finansira razne projekte, kao što je recimo istraživačka veb-stranica The Intercept, koja je postala poznata preko Edvarda Snoudena i skandala američke tajne službe NSA.

 U Nemačkoj je Ibej postavio kamen-temeljac za bogatstvo braće Samver. Omidijar je od njih 1999. za 50 miliona dolara otkupio platformu Alando, napravljenu samo pola godine pre toga po uzoru na Ibej. Ti Nemci su Ibej otkrili u Kaliforniji i zatiom napravili svoju platformu u Nemačkoj pre nego što je Ibej stupio na to tržište. U to vreme Ibej je imao deset miliona registrovanih članova u svetu. Danas ima 182 miliona aktivnih kupaca, a u svakom trenutku je u ponudi oko milijardu i petsto miliona artikala.

Prodaja Paypala

S današnje tačke gledišta možda je teško poverovati, ali bilo je vremena kad su investitori smatrali da je Ibej vredniji od Amazona. U međuvremenu Ibej s vrednošću od oko 40 milijardi dolara u poređenju s Amazonom (vrednost 1,6 biliona dolara) deluje kao patuljak. I to je razlog zašto proslava 25. rođendana neće biti nešto naročito vesela. Suparnici kao Amazon i Alibaba već odavno su pretekli Ibej, koji se s vremenom od portala za aukcije sve više pretvarao u platformu za običnu internet-trgovinu.

Trenutno, istina, i Ibej beleži rast zahvaljujući pandemiji korona-virusa. Ali, najkasnije s odvajanjem ćerke-firme Pejpal (Paypal) pre pet godina – firme koja je beležila velik rast – jasno je da Ibej više ne igra u "ligi šampiona" internet-koncerna. To da se koncern smanjuje pokazuje i nedavna prodaja odeljenja za male oglase norveškoj onlajn-platformi Adevinta za 9,2 milijarde dolara.

Živi insekti, venac za sahrane…

Posebno neugodna bi za Ibej mogla da bude najnovija afera prema kojoj su njegovi bivši saradnici navodno tiranisali blogere koji su kritikovali Ibej. Optužnica državnog tužilaštva zvuči kao scenario lošeg filma strave i užasa. Šest bivših saradnika Ibeja su, navodno, autorima takvih tekstova slali žive insekte, venac za sahrane i masku sa svinjskom glavom. Optuženima prete višegodišnje kazne zatvora i velike novčane kazne.

Ibej je odmah reagovao saopštenjem u kojem se navodi da optužbe nisu usmerene ni protiv koncerna, ni protiv njegovih sadašnjih službenika. Ali, iz sudskih dokumenata se vidi da krug optuženih seže do rukovodećih ljudi. Istina, nejasno je da li je menadžment podsticao takve akcije, ali optužnica dovodi u vezu s tim dva bivša člana tadašnjeg rukovodstva Ibeja.

Jedan od njih je bivši šef odeljenja za komunikacije koji je brzo smenjen nakon otkrivanja afere. Kod drugog je navodno reč o bivšem šefu uprave Devinu Venigu, koji je u septembru 2019. iznenada podneo ostavku. Interna istraga pokazala je da Venigova komunikacija "nije bila odgovarajuća", saopštio je Ibej nakon što je javnost u junu saznala za skandal. Ipak, nema naznaka da je on ranije znao ili da je odobrio zastrašivanje blogera.

(Glas javnosti/B92.net)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR