Glas Javnosti

Osnivač Telegrama upozorio: Klonite se Vacapa to je alat za nadzor

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Osnivač Telegrama Pavel Durov pozvao je ljude da koriste „bilo koju aplikaciju za razmenu poruka osim WhatsAppa", kako bi zaštitili svoje podatke i izbegli hakovanje svog telefona.

Durov se juče osvrnuo na bezbednosne propuste WhatsAppa i rekao da ta aplikacija služi kao alat za nadzor već 13 godina i da korisnici treba da je izbegavaju.

„Ovo ne govorim da bi ljudi prešli na Telegram. Sa preko 700 miliona aktivnih korisnika i 2 miliona dnevnih registracija, Telegramu nije potrebna dodatna promocija. Možete da koristite bilo koju aplikaciju koja vam se sviđa, ali se držite podalje od WhatsAppa – koji je alat za nadzor već 13 godina“, rekao je Durov na svom kanalu.

On je rekao i da hakeri mogu dobiti puni pristup podacima sa WhatsAppa zbog sigurnosnih propusta koji su otkriveni prošle nedelje. Sve što haker treba da uradi je da pošalje zlonamerni video ili pokrene video poziv.

„Svake godine saznajemo o nekom problemu na WhatsAppu koji dovodi u opasnost podatke korisnika… Nije važno da li ste najbogatija osoba na planeti – ako imate instaliran WhatsAppu na svom telefonu, svi vaši podaci su u opasnosti.“

Ruski tehnološki milijarder, koji je pobegao iz zemlje i živi u egzilu, tvrdi da su bezbednosni propusti „podmetnuta pozadina“ kako bi se omogućilo vladama, agencijama za sprovođenje zakona i hakerima da zaobiđu šifrovanje i druge bezbednosne mere, navodi britanski „Independent“

Durov je dodao i da najnovije ažuriranje aplikacije nije promenilo situaciju i zaštitilo podatke korisnika. -Sličan problem otkriven 2017. i 2018. godine, a zatim 2019. i ponovo 2020. Pre 2016. WhatsApp nije ni imao end-to-end enkripciju, istakao je Durov.

„Zato sam izbrisao WhatsApp sa telefona pre mnogo godina. Ako ga instalirate, otvarate vrata hakerima“, dodaje.

Izjava stiže nakon što je WhatsApp objavio hitno ažuriranje pre nekoliko dana i savetovao korisnike da što pre ažuriraju aplikaciju. Bezbednosni propust je bio ocenjen kao „kritičan“. Portpatol mreže Džošua Brekman je u razgovoru za „Tekranč“ rekao da su bagove otkrili stručnjaci iz Mete i da kompanija „nije primetila dokaze o njihovoj zloupotrebi“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR