Glas Javnosti

Odobrena Trampova mreža na Guglu

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Gugl je u avgustu saopštio da neće distribuirati „Truth Social“, društvenu mrežu bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, putem svoje „Plej“ prodavnice, dok se sa mreže ne ukloni sadržaj koji poziva na nasilje. Skoro dva meseca kasnije, izgleda da su problemi sa moderacijom rešeni, s obzirom da je gigant odobrio aplikaciju i saopštio da će biti dostupna za preuzimanje.

„Truth Social“ je početkom ove godine razvio verziju aplikacije za Android i uputio Guglu zahtev za distribuciju putem „Plej“ prodavnice.

Međutim, Gugl je, nakon standardnog procesa provere aplikacije, odbio zahtev i saopštio da mreža sadrži nasilni sadržaj.

„19. avgusta smo obavestili „Truth Social“ da aplikacija krši nekoliko smernica i ponovili da je postojanje efikasnog sistema za moderiranje sadržaja uslov da bi se aplikacija našla na „Plej“ prodavnici“, stoji u Guglovoj izjavi koju je preneo „Njujork Tajms“.


Iz kompanije „Trump Media & Technology Group (TMTG)“, u čijem je vlasništvu Truth Social, su tada rekli da će uskladiti aplikaciju sa Guglovim pravilima i da to neće ugroziti obećanje da će platforma biti „utočište za slobodu govora“.

Zvanično odobrena

Skoro dva meseca kasnije, Gugl je odobrio distribuciju i saopštio da će korisnici moći da preuzmu aplikaciju putem „Plej“ prodavnice.

Trampova mreža konceptualno najviše podseća na Tviter, a reklamira se kao platforma koja „podstiče slobodnu i otvorenu diskusiju, bez diskriminacije na osnovu političke ideologije.“

Aplikacija je za manje od 24 sata preuzeta više od 50.000 puta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR