Glas Javnosti

NOVE GRANICE INOVACIJE: Otkrivamo najavljene tehnološke preokrete za ovu godinu

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

"Sloboda" izvan Epl Stora, robotika i inteligentna odeća

U protekloj godini, svedoci smo bili značajnih dostignuća u svetu inovativnih tehnologija, veštačke inteligencije i biohakinga. Nova godina obećava još više zanimljivih projekata koji će znatno obogatiti našu svakodnevnicu.

Artemis: Novi korak u istraživanju svemira

NASA, zajedno sa svojim partnerima, planira lansiranje druge Artemis misije na Mesec u novembru 2024. Ovo će biti prvi let sa posadom SLS rakete ka Mesecu, gde će kosmonauti provesti 10 dana u testiranju tehnologija potrebnih za život u kosmosu. Ova misija će obeležiti najdalji put čoveka u kosmički prostor, sa ciljem daljeg istraživanja Meseca.


Neuralink: Revolucija u ljudsko-računarskim interfejsima

Ilon Mask, osnivač Neuralink-a, najavio je početak operacija ugradnje mozak-računara kod pacijenata sa kvadriplegijom. Ove operacije, izvođene od strane robotskog hirurga, omogućiće kontrolu računarskih funkcija snagom uma. Mask planira da u 2024. godini izvede 11 ovakvih operacija.


Humanoidni roboti: Novi članovi u domaćinstvima

Tesla, kao i druge tehnološke kompanije poput Figjura i Senkčuari AI, planira zvanično lansiranje humanoidnih robota. Ovi roboti, sposobni za samostalno kretanje i obavljanje različitih zadataka, biće dostupni za lične potrebe, čineći korak dalje od tradicionalne upotrebe u industriji.


Pametna odeća: Tehnologija koja se nosi sebi

Startap Hjumejn najavljuje lansiranje uređaja AI Pin, inovacije u svetu "pametne" odeće. Ovaj uređaj, bez displeja, nudi brojne funkcije kao što su snimanje glasovnih poruka, fotografisanje, prevod teksta u realnom vremenu i mnoge druge.


Epl Noviteti: Sloboda izvan Epl stora

Epl planira omogućavanje preuzimanja aplikacija direktno sa sajtova razvijača, počevši od Evropske unije, te tako prelazi granice dosadašnje prakse koja je zahtevala prisustvo aplikacija u Epl Storu. Dodatno, Epl bi mogao predstaviti i svoj "eds-fri" pretraživač, izazivajući time direktne konkurente poput Gugla.


Svi ovi projekti pokazuju da 2024. godina donosi inovacije koje će ne samo promeniti način na koji koristimo tehnologiju, već i oblikovati našu budućnost u mnogim aspektima.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR