Glas Javnosti

Nova tužba za Apple u Belgiji, evo i zbog čega

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Još jedna u nizu.

Belgijska neprofitna organizacija za zaštitu potrošača Test-aša (Test-Achats) planira da ponovo pokrene tužbu protiv Epla (Apple) zbog ažuriranja modela Ajfon 6 2017. godine, iako je, kako navode iz Test-aša, američka kompanija znala da će to dovesti do usporavanja, degradacije performansi i neočekivanih isključivanja.

"Američka multinacionalna kompanija ažuriranjima za operativni sistem iOS 2017. godine imala je za cilj da podstakne korisnike modela Ajfon 6, 6 Plus, 6S i 6S Plus da kupe novi uređaj", navodi se u saopštenju Test-aša.


Napominje se da su ova ažuriranja imala veliki uticaj na nivo performansi pametnih telefona.

"Kada razmišljamo o programiranoj zastarelosti proizvoda, često pomislimo na delove lošeg kvaliteta ili nemogućnost popravke proizvoda kako bismo podstakli potrošače da ga zamene. Međutim, planirana zastarelost se može organizovati i putem softvera. Upravo to je Epl uradio 2017. godine sa diskretnim ažuriranjima softvera za svoje modele Ajfon 6", saopštila je organizacija, prenosi Brisel tajms.

Slučaj je 2020. godine iznet pred sud u okviru grupne tužbe, ali je došlo do proceduralnog zastoja.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Epl je povodom istog slučaja pristao na nagodbu od 500 miliona dolara kako bi sprečio grupnu tužbu. 

U Italiji je Epl takođe prvostepeno osuđen, ali je ta odluka poništena u žalbenom postupku.


Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR