Glas Javnosti

NOVA ISTRAŽIVANJA: Da li mobilni telefoni mogu da procene u kakvom je stanju most?

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Studija MIT-a pokazuje da mobilni telefoni smešteni u vozila, opremljeni posebnim softverom, mogu da prikupljaju korisne podatke o integritetu strukture dok prelaze mostove. Na taj način bi mogli da postanu jeftinija alternativa setovima senzora pričvršćenih na same mostove.

Mostovi prirodno vibriraju, a da bi proučavali suštinske modalne frekvencije tih vibracija u mnogim pravcima, inženjeri postavljaju senzore, kao što su akcelerometri, na same mostove. Promene modalnih frekvencija tokom vremena mogu ukazivati na promene u strukturnom integritetu mosta.
Carlo Ratti, direktor MIT Sensable City laboratorije i koautor novog rada koji rezimira nalaze studije, navodi da je osnovni nalaz istraživanja da se informacije o strukturnom zdravlju mostova mogu izvući iz podataka akcelerometara prikupljenih pametnim telefonom, piše portal Ekapija.

Dodaje da možda neće dostići tačnost koja se može postići korišćenjem fiksnih senzora instaliranih na mostu, ali bi ovo mogao postati veoma interesantan sistem ranog upozorenja. Male anomalije bi tada mogle da sugerišu kada treba izvršiti dalje analize.
Istraživanje je sprovedeno delom i na mostu Golden Gate i zaključeno je da mobilni uređaji mogu prikupiti iste vrsta informacija o vibracijama mosta koje sakupljaju stacionarni senzori. Istraživači procenjuju da bi, u zavisnosti od starosti drumskog mosta, praćenje putem mobilnih uređaja moglo da doda 15% do 30%više godina životnom veku konstrukcije.

Autori istraživanja ističu da ovi rezultati sugerišu da bi masivni i jeftini skupovi podataka prikupljeni pametnim telefonima mogli da igraju važnu ulogu u praćenju zdravlja postojeće transportne infrastrukture.
Studija "Crowdsourcing Bridge Vital Signs with Smartphone Vehicle Trips" objavljena je u časopisu Nature Communications Engineering.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR