Glas Javnosti

NEVEROVATNE BROJKE: Rusija iz Kine uveze čak 40% neispravnih čipova

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Zbog sankcija, Rusija je primorana da se oslani na kinesko sivo tržište čipova, ali ovaj vid snabdevanja sa sobom donosi i velike probleme.

Sankcije koje su zapadne zemlje uvele Rusiji su se u velikoj meri odrazile na njenu sposobnost kupovine čipova, što znači da su morali da pribegnu kupovini iz Kine. Ipak, kako piše ruski Komersant, izgleda da ovo nije bilo idealna zamena, jer je značajan procenat ovih čipova neispravan.

Naime, pre sukoba u Ukrajini i sankcija koje su usledile, procenat neispravnih čipova uvezenih u Rusiju je bio 2%. Sada, skoro osam meseci kasnije, ruski list tvrdi da je taj broj skočio na neverovatnih 40%.


Rusija za ove brojke krivi pandemiju koja je uticala na lanac snabdevanja i sankcije koje su je primorale na uvoz čipova sa kineskog sivog tržišta, zbog čega stepen kontrole kvaliteta opada. Ovakav način snabdevanja ne donosi sa sobom samo rizik od neispravnih čipova, već je i vrlo nepouzdan i spor.

Veliki broj stranih kompanija je napustio Rusiju kao rezultat uvoznih ograničenja, a one koje su ostale moraju da posluju sa kineskim kompanijama koje su zaobišle sankcije koje se odnose na poluprovodnike.

Poređenja radi, stopa neispravnosti čipova od 2%, kakvu je Rusija imala pre sukoba, je stopa koja se ne smatra baš optimalnom i može proizvođačima elektronike da izazove značajne probleme sa kvalitetom. Stopa od 40% je opasno blizu toga da se zalihe smatraju neupotrebljivim, i nesumnjivo će dovesti do poskupljenja domaće elektronike.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR