Glas Javnosti

Nemački autoputevi koji proizvode struju

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Auto-putevi bi mogli da se iskoriste i za proizvodnju električne energije pomoću solarnih panela. U Nemačkoj će ove godine početi realizacija pilot projekta u okviru kojeg će jedna deonica auto-puta biti pokrivena fotonaponskim modulima.

Kako je planirano, temelji za konstrukciju biće postavljeni pre kraja godine. Čelična konstrukcija, koja uključuje fotonaponske elemente, trebalo bi da bude postavljena u prvom i drugom kvartalu 2023. godine, saopštilo je nemačko preduzeće „Autobahn GmbH“.

Prvi segment, dimenzija 10 puta 17 metara, biće podignut na oko 5,5 metara iznad kolovoza. Konstrukcija će biti izgrađena na delu puta i odmorišta u blizini grada Zingena u saveznoj državi Baden-Virtemberg.

Pilot projekat će se ispitivati duže od godinu dana, tokom kojih će se obaviti razna merenja i istraživanja, a nakon toga analiziraće se mogućnosti za kontinuirani rad ovakvih posebnih objekata.

Slično razmišljaju i u Švajcarskoj gde vlada razmatra koje su deonice auto-puta prikladne za pokrivanje solarnim pločama. Teoretski, prihvatljive su sve rute koje ne prolaze kroz tunele.

Zvučne barijere pored auto-puta takođe mogu da budu opremljene panelima. Potencijal samo ovih barijera iznosi oko 55 gigavat-sati električne energije godišnje, što bi bilo oko 0,05 odsto ukupne potrošnje struje u Švajcarskoj, prenosi portal revija Hak.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR