Glas Javnosti

Neće vam se svideti: Gugl planira naplaćivanje AI pretrage

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Gugl razmišlja o naplati novih "premijum" funkcija koje pokreće generativna veštačka inteligencija, što bi bila najveća promena u njegovom poslovanju sa pretraživanjem.

Predložena rekonstrukcija pretraživača bi značila prvi put da je kompanija stavila bilo koji od svojih ključnih proizvoda "pod ključ" što mnogi smatraju znakom da se Gugl još uvek bori sa tehnologijom koja ugrožava njen posao oglašavanja, skoro godinu i po dana nakon debi ChatGPT.
Gugl razmatra opcije uključujući dodavanje određenih funkcija pretraživanja zasnovane na veštačkoj inteligenciji u svoje premijum usluge pretplate, koje već nude pristup njihovom Gemini AI asistentu u Gmail-u i dokumentima.

Inženjeri razvijaju tehnologiju potrebnu za implementaciju usluge, ali čelnici Gugla još nisu doneli konačnu odluku o tome da li ili kada da je pokrenu, prenose strani mediji.

Guglov tradicionalni pretraživač bi ostao besplatan, dok bi se oglasi i dalje pojavljivali pored rezultata pretrage čak i za pretplatnike. Ali naplata bi predstavljala prvi put da je Gugl koji je godinama nudio besplatne potrošačke usluge i u potpunosti se finansirao oglašavanjem, tražio od korisnika da plate za poboljšanja svog osnovnog proizvoda za pretragu.

Gugle je prošle godine prijavio 175 milijardi dolara prihoda od pretrage i srodnih oglasa, što je više od polovine njegove ukupne prodaje, što predstavlja zagonetku za kompaniju oko toga kako da prihvati najnovije inovacije veštačke inteligencije uz očuvanje najvećeg pokretača profita.


Od novembra 2022, kada je OpenAI pokrenuo ChatGPT, Gugle se trudi da odgovori na konkurentsku pretnju koju predstavlja veoma popularni chatbot. ChatGPT može dati brze i potpune odgovore na mnoga pitanja, preteći da učini suvišnom listu veza tradicionalnog pretraživača i unosne oglase koji se pojavljuju pored njih.

Gugl je počeo da testira eksperimentalnu uslugu pretraživanja zasnovanu na veštačkoj inteligenciji u maju prošle godine, predstavljajući detaljnije odgovore na upite, dok je istovremeno nastavio da predstavlja korisnicima linkove do dodatnih informacija i reklama.

Microsoft, koji ima ekspanzivno partnerstvo sa OpenAI, pokrenuo je poboljšanu pretragu zasnovanu na GPT-u i chatbot, koji se sada zove Copilot, u svom pretraživaču Bing pre više od godinu dana. Međutim, nove funkcije veštačke inteligencije nisu učinile malo da povećaju Bingov udeo na tržištu, koji daleko zaostaje za Guglom.

Neki analitičari su upozorili da bi Guglov oglasni biznis mogao da pretrpi udare ako njegov pretraživač pruži potpunije odgovore generisane veštačkom inteligencijom koji više ne zahtevaju od korisnika da kliknu na veb stranice njegovih oglašivača. Takođe, mnogi onlajn izdavači koji zavise od Gugla u pogledu internet saobraćaja strahuju da će manje korisnika posetiti njihove sajtove ako Guglova pretraga zasnovana na veštačkoj inteligenciji izvuče informacije sa njihovih veb stranica i direktno ih predstavi korisnicima.Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR