Glas Javnosti

NAUČITE DA IZBEGNETE PREVARE: Najveće zamke onlajn trgovine

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Mreža evropskih potrošačkih centara je povodom ovogodišnjeg dana potrošača upozorila na prevare prilikom onlajn kupovine. S obzirom na to da se beleži sve veći broj prevara na internetu, podelili su i pet saveta koji svima mogu da pomognu da izbegnu takvo iskustvo.

Na prvom mestu je "kupi sada, plati kasnije" opcija koja nije uvek dobro rešenje. Prilikom ovakve kupovine roba se najpre kupi i dobije na adresu, a zatim se plaća. To zvuči dobro, jer kupac ima mogućnost da proba proizvod pre odluke o kupovini, međutim ovakva opcija ima i nedostatak. Trgovci često prilikom ovakve kupovine često nude ugovor o plaćanju na rate što kupce može motivisati da ga kupe iako je, zbog odloženog plaćanja, značajno skuplji.
Na drugom mestu su kratkoročne ponude kao marketinški trikovi osmišljeni da manipulišu kupcima. U ovom slučaju bi trebalo ignorisati ponuđene popuste i uporediti cene pre kupovine, prenosi portal Ekapija.

Potrošačke organizacije na treće mesto stavljaju savet kako se čuva mobilni novčanik. Tokom pandemije je procvetao sistem beskontaktnog plaćanja i sve je više potrošača koji koriste mobilne novčanike poput aplikacija za pametne telefone koji su povezani sa računima. Iako su oni obično bezbedni, savet je da se zaštite dodatnom lozinkom zbog mnogo osetljivih podataka koje sadrže.
Na četvrtom mestu je kreditna kartica u slučaju kada sumnjate da ste žrtva internet prevare. U tom slučaju, neophono je obratiti se banci i zatražiti povraćaj novca, što će banka i uraditi ukoliko dokažete da ste slučaj pokušali rešiti sa trgovcem.

I na kraju je savet da se instalira aplikacija za praćenje cena proizvoda koji je kupcu zanimljiv. Poznato je da trgovci uoči velikih popusta podignu cene, da bi ih tog dana prodavali po uobičajenim iznosima. Zato je važno pratiti te cene neko vreme i tek onda se odlučiti za kupovinu, savetuju iz potrošačkih centara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR