Glas Javnosti

НАСА кренула ка Сунцу

Tehnologije
Autor: Глас јавности / Бета / од 17.08.2018.

Америчка свемирска агенција НАСА лансирала је данас сонду која би требало да приђе Сунцу ближе од било чега послатог до сад.

Америчка свемирска агенција НАСА лансирала је данас сонду која би требало да приђе Сунцу ближе од било чега послатог до сад.

Сонда "Паркер" ће пролетети кроз спољне ивице короне, спољне атмосфере Сунца. "Паркер" ће се у једном тренутку наћи на шест милиона километара од површине Сунца, и остаће довољно хладан упркос екстремној врелини и радијацији.

Научници ће тако моћи да истраже Сунце на начин који никада пре није био могућ.

"Паркер" је заштићен револуционарним угљеничним топлотним штитом и другим технолошким чудима, а први сусрет са Сунцем ће имати у новембру. Планирано је да сонда направи 24 блиска пролаза током седам година. Пројекат је вредан 1,5 милијарду долара.

Хиљаде посматрача се други дан заредом окупило да би гледали лансирање, а медју њима је био и 91-огодишњи астрофизичар Јуџин Паркер по ком је сонда добила име.

Он је пре 60 година изнео тезу о постојању соларних ветрова непрестаног тока честица које надзвучном брзином напуштају Сунце.

Ово је пви пут да је НАСА назвала свемирску летелицу по живој особи.

Лансирање је најпре било предвидјено за јуче ујутру али је одложено због техничког проблема.

Глас јавности / Бета / од 17.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR