Glas Javnosti

Meta u centru špijunskog skandala: Projekt Isterivači duhova otkriva tajne metode

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Meta je u oktobru 2021. godine promenila svoj naziv kako bi odražavala svoj širi fokus na izgradnju metaverzuma, integriranog digitalnog okruženja koje spaja različite proizvode i usluge kompanije.

Meta Platforms, Inc., poznatija kao Meta i ranije poznata kao Facebook, predstavlja tehnološki konglomerat čije je sedište u Menlo Parku, Kalifornija. Osnovana 2004. godine, kompanija se razvila u globalnog lidera u oblasti društvenih medija i digitalnog oglašavanja, upravljajući platformama poput Facebooka, Instagrama i WhatsAppa.

Meta je u oktobru 2021. godine promenila svoj naziv kako bi odražavala svoj širi fokus na izgradnju metaverzuma, integriranog digitalnog okruženja koje spaja različite proizvode i usluge kompanije.

Međutim, kompanija je zadržala ključnu ulogu u digitalnom oglašavanju, sa ogromnom većinom prihoda koji dolaze iz ove oblasti.

Projekat "Isterivači duhova" predstavlja skandal koji je obelodanjen sudskim dokumentima, gde se navodi da je Meta koristila specijalizovane tehnike za nadzor nad konkurencijom, uključujući Snapchat, Amazon i YouTube.

Koristeći VPN servis Onavo, Meta je bila u mogućnosti da presretne i analizira enkriptovani mrežni saobraćaj, što je izazvalo etičke dileme i pravne izazove.

Pomenuti projekat naglašava zabrinutost u vezi sa privatnošću i transparentnošću u poslovanju velikih tehnoloških firmi.

Osim toga, Meta se suočava sa pravnim izazovima, uključujući nedavnu tužbu koju je podneo državni tužilac Nevade, Aaron Ford.

 
Tužba se fokusira na optužbe da su algoritmi korišćeni od strane Meta-inih platformi, kao što su Instagram, Facebook i Messenger, dizajnirani da stvaraju zavisnost kod mladih korisnika.

Ova tužba tvrdi da su platforme Mete bile uključene u "lažno, obmanjujuće i nefer marketinške prakse", kao i druge nezakonite radnje, te krše zakone o obmanjujućoj trgovini u Nevadi.

Iz svega ovoga proizilazi da Meta ne samo da dominira digitalnim pejzažem kroz svoje platforme i proizvode, već se takođe mora nositi sa složenim pravnim i etičkim pitanjima.

Kontroverze poput Projekta "Isterivači duhova" i tužbe u Nevadi ilustruju tekuće debate o uticaju i odgovornosti velikih tehnoloških kompanija u društvu.Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR