Glas Javnosti

Mercedes napravio mašinu koja bi mogla da zameni respiratore

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Uređaj omogućuje neprekidan protok smese vazduha i kiseonika u usta i nos pacijenta. To se vrši pod pritiskom, što znači da pluća ostaju otvorena i tako se povećava količina kiseonika koji ulazi u njih.Za manje od nedelju dana napravljeno je pomagalo za disanje koje može pomoći pacijentima da izbegnu intenzivnu negu, javlja BBC.

Inženjeri sa Univerziteta u Londonu radili su sa kliničarima u londonskom UCLH-u i Mercedesu Formule 1 na izradi uređaja koji dostavlja kiseonik u pluća bez potrebe za respiratorom. Uređaji kontinuiranog pozitivnog pritiska u disajnim putevima (CPAP) već se koriste u bolnicama, ali ih je malo.

Kina i Italija koristile su ih za pomoć obolelima od covida-19.

Četrdeset novih uređaja je isporučeno na UCLH i u tri druge londonske bolnice. Ako testiranja dobro prođu, Mercedes-AMG-HPP može dnevno da proizvede do 1000 takvih uređaja. Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode u Velikoj Britaniji već je dala odobrenje za njihovu upotrebu.

KAKO UREĐAJ RADI?

Uređaj omogućuje neprekidan protok smese vazduha i kiseonika u usta i nos pacijenta. To se vrši pod pritiskom, što znači da pluća ostaju otvorena i tako se povećava količina kiseonika koji ulazi u njih.

Tako se smanjuje napor potreban za disanje, posebno kad su alveole oslabljene usled covida-19.

Za razliku od jednostavne maske za lice povezane sa zalihom kiseonika, CPAP isporučuje vazduh i kiseonik pod pritiskom, tako da mora da postoji maska koja čvrsto stoji na licu pacijenta, preko usta i nosa, ili se da se izradi prozirna kaciga nad glavom.

Ovo je manje invazivno od respiratora, za koje pacijenti moraju biti pod sedativima i sa umetnutom cevi u disajnim putevima.

"Upotreba mašina za CPAP u bolesnika sa zaraznim respiratornim infekcijama je pomalo kontroverzna jer bi svako malo curenje oko maske moglo raspršiti kapljice i tako zaraziti medicinsko osoblje", kaže Dankan Jang, profesor intenzivne nege.

Profesor Mervin Singer rekao je da bi taj rizik mogao biti smanjen ako bi se pacijentu stavila kaciga.

Više od 2000 pacijenata zaraženih virusom korona prima kiseonik pomoću uređaja CPAP u bolnicama u Lombardiji.

Endi Kauel, generalni direktor pogonskih pogona visoke performanse Mercedes-AMG, rekao je: "Zajednica Formule 1 pokazala je impresivan odgovor na poziv za podršku. S ponosom smo stavili svoje resurse u službu UCL-a za isporuku CPAP projekta uz najviše standarde i u najbržem mogućem roku.

Izvor:novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR