Glas Javnosti

Majkrosoft staje na prvo mesto kao najvrednija kompanija: Dok veštačka inteligencija privlači kupce

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Pre dve godine, Apple je postao prva kompanija koja je dostigla tržišnu vrednost od 3 biliona dolara

Microsoft je preuzeo titulu najvrednije kompanije na svetu, koju je Apple držao od 2021. godine. Obe kompanije imaju tržišnu kapitalizaciju od oko 2,88 biliona dolara. Pre dve godine, Apple je postao prva kompanija koja je dostigla tržišnu vrednost od 3 biliona dolara.

Microsoft je prestigao Apple nakon što je kompanija predstavila svoje proizvode na AI događaju održanom u San Francisku u januaru. Microsoft je u centru pažnje u oblasti veštačke inteligencije kroz finansijsko partnerstvo sa OpenAI-em, kompanijom odgovornom za vodeći chatbot, ChatGPT. Kompanija je predstavila Kopilot - proizvod koji koristi u svom 365 softveru na više platformi, koji je sada dostupan potrošačima i preduzećima.

Apple radi sa veštačkom inteligencijom duže od Microsofta. Takođe se govorilo da će se Appleov projekat razvoja električnog automobila pod nazivom Titan zasnivati gotovo u potpunosti na veštačkoj inteligenciji. Prodavci veruju da će Apple uskoro stvoriti ogromnu pomamu zbog svog najnovijeg AI proizvoda - Apple Vision Pro. Ovaj set za virtuelnu realnost postao je dostupan za naručivanje 19. januara.


Cena akcija kompanije je ove godine blago pala, uglavnom zbog slabih performansi kineske ekonomije. Međutim, akcije Microsofta nastavljaju da rastu zajedno sa većinom drugih akcija vezanih za veštačku inteligenciju i već su porasle za oko 4,7%.


Glas javnosti/SL

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR