Glas Javnosti

MAJKROSOFT IMA OZBILJNE PLANOVE: Nakon kupovine Blizarda, kupuju i Netfliks?

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Izvršni direktor kompanije Majkrosoft Satia Nadela ima velike planove za godinu koja je pred nama. Kupuje nova preduzeća, a Netfliks bi mogao da postane deo velike Majkrosoftove grupe.

Od kada je došao u kompaniju 2014. godine Nadela je sproveo brojne akvizicije. Počelo je sa akvizicijom kompanije koja stoji iza hit igre "Minecraft" od 2,5 milijardi dolara. Kasnije je Majkrosoft kupio LinkedIn za 26 milijardi dolara i programera softvera za prepoznavanje govora i veštačke inteligencije, Nuance za 20 milijardi dolara.

 Activision Blizzard (ATVI.O) bio je daleko najveća kupovina, sa 69 milijardi dolara.


Kako navode regulatori, konzola Xbox i igrica "Call of duty" pod istim krovom, su prosto zabrinjavajući i mogu dovesti do dominacije na tržištu. 

 Dve kompanije su već blisko povezane. Netfliks je odabrao Majkrosoft kao svog partnera za oglašavanje za novu uslugu pretplate koja podržava oglašavanje. Predsednik Majkrosofta Bred Smit takođe sedi u odboru Netfliksa. Jedan od razloga zašto je Majkrosoft zainteresovan za kupovinu Netfliksa jeste želja da ponudiMicrosoft želi da uslugu striminga video igara na više uređaja.

Netfliks ima svoje velike planove u igrama. Godine 2022, kompanija koju vodi Rid Hejstings kupila je programera Spri Fok, svoj šesti interni studio. Postati deo Majkrosoftove imperije bi pojačao te ambicije. Paket sa strimovanjem TV-a i igricama nije teško shvatiti. 


Sa tržišnom vrednošću 13 puta većom od Netfliks-a, početkom decembra, 1,8 biliona dolara Majkrosoft može priuštiti Netfliksu. Premija od 30 odsto bi procenila Netfliks preduzeće na skoro 190 milijardi dolara. Međutim, bilo bi teško pronaći značajne uštede. I nakon oporezivanja 8 milijardi dolara operativnog profita koji analitičari projektuju za Netfliks 2024. godine, podrazumevani povraćaj investicije bio bi samo polovina prosečne cene kapitala od 8 odsto po analitičarima Morningstara. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR