Glas Javnosti

Kraljica IT prevara ide u zatvor

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Bivša izvršna direktorka kompanije Theranos, koja je prevarila ceo svet, moraće da provede 11 godina i 3 meseca u zatvoru zbog prevare.

Elizabet Holms, bivša izvršna direktorka kompanije Theranos, osuđena je na 135 meseci, odnosno 11 godina i tri meseca zatvora. Holms je u obavezi da se 27. aprila 2023. javi u zatvor, a nakon što odsluži kaznu, moraće da provede još tri godine pod nadzorom.

Sudija Edvard Davija, koji je nadgledao slučaj, izjavio je da Holms proglašena krivom za prevaru 10 žrtava u iznosu od 121 milion dolara, dodajući da je njeno odbijanje da prihvati odgovornost za prevaru uračunato u odluku o kazni.

Holmsova je ranije ove godine proglašena krivom od strane porote po tri tačke optužnice za prevaru, odnosno jednoj tački za zaveru da počini prevaru. U nedeljama koje su prethodile izricanju presude bivšoj izvršnoj direktorki kompanije Theranos, tužioci su tražili od sudije da je osudi na 15 godina zatvora i da žrtvama isplati više od 800 miliona dolara. U međuvremenu, Elizabetini advokati podneli su dokument od 82 stranice u kojem tvrde zašto bi ona trebalo da dobije mnogo blažu kaznu - najviše 18 meseci kućnog pritvora i društveno korisnog rada - i dostavili više od 100 pisama podrške.

Holms se predstavljala kao nova velika zvezda IT i tehnološke industrije, koja bi u potpunosti mogla da promeni tržište vredno milijarde dolara - "Imala je pogled genija, poput Stiva Džobsa, ali s toplim srcem i pažnjom za ljude", bile su samo neke od izjava američkih novinara u najuglednijim listovima tokom prvih godina IT karijere Elizabet Holms.


Njena kompanija Theranos, tvrdila je da je razvila revolucionaran uređaj za vađenje i analizu krvi, koji je bio mnogo jednostavniji i jeftiniji od postojećih rešenja. Takođe, rezultati analize uzetih uzoraka krvi trebalo je da budu mnogo brže gotovi u odnosu na trenutne metode, pa je, kako je uverila javnost i investitore, uz samo kap-dve iz prsta, novi uređaj mogao da izvrši preko 240 testova, odnosno da detektuje različite bolesti, od dijabetesa sve do tumora.

Pre nego što je otkriveno da je u pitanju laž i prevara, Theranos, koji započeo kao startap 2003. godine, je do 2009. godine već vredeo preko devet milijardi dolara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR