Glas Javnosti

KRAJ JEDNE ERE: Najveći gejming sajam, E3 prestaje da se održava

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Sajam nije održan još od 2019, a za poslednje četiri godine, samo je 2021. godine imao onlajn verziju. U međuvremenu, došlo je do pojave više novih virtuelnih događaja

Nekada najveći gejming sajam na svetu, E3 (Electronic Entertainment Expo) u Los Anđelesu, zvanično je ugašen. Da je ta konferencija zauvek otkazana, u izjavi za Washington Post, je potvrdio njen glavni organizator.

"Teško je oprostiti se od tako voljenog događaja, ali je to najbolja odluka s obzirom na nove mogućnosti koje naša industrija ima na raspolaganju, kako bi doprla do fanova i partnera", izjavio je Stenli Pjer-Luis, direktor Entertainment Software Association, organizacije koja je do sada organizovala E3 sajam.


Manifestacija je, inače, nekoliko proteklih godina bila otkazivana, zbog čega su je predstavnici gejming industrije uglavnom već otpisali, ali je među gejmerima ipak postojala neka nada da će se E3 vratiti.

Inače, E3 nije održan još od 2019. godine, a za poslednje četiri godine, samo je 2021. imao digitalnu, odnosno onlajn, verziju. Nakon što je prethodno bilo najavljeno da ga neće biti pre 2024, sada je i ta mogućnost definitivno odbačena. Zauvek.

Razloga za gašenje ima više, a pandemija koronavirusa, koja je gotovo dve godine sprečavala velika okupljanja i manifestacije, je samo jedan od njih. A ono što za taj period (2020. - 2021.) značajno je da su izdavači igara masovno počeli da koriste internet kako bi svoje proizvode direktno nudili gejmerima.

To je, između ostalog, dovelo do pojave više novih virtuelnih događaja, koji donekle popunili prostor koji je do tada bio rezervisan za "žive" manifestacije. Tako su se pojavili brojni strimovani događaji kao što su Nintendo Direct, Sony State of Play i Xbox Games Showcase.

Ili, prema rečima Stenlija Pjer-Luisa, do kolapsa i konačnog kraja E3 sajma dovelo je to što su razvojni timovi i izdavači igara odustali od klasičnih sajmova i usredsredili se na sopstvene prezentacije kojima direktno ciljaju igrače, umesto insajdera iz gejming industriji i novinara, koji su bili u glavnom fokusu E3 sajma.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR