Glas Javnosti

KORISNICI OBAVEŠTENI PUTEM NOTIFIKACIJE: Google priznao da može da prikuplja podatke i u Incognito modu Chromea

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Kompanija Google je svojim novim potezom priznala da može da prikuplja podatke korisnika koji koriste browser Chrome u modu Incognito.

Kada korisnici koriste Incognito mod u browseru Chrome, videće notifikaciju koja ih obaveštava da drugi ljudi koji koriste njihov uređaj neće moći da vide njihovu aktivnost, ali da će podaci o preuzimanjima, bookmarksi i lista za čitanje biti sačuvani.
Sada je Google upotpunio to obaveštenje u Chromeovom eksperimentalnom Canary kanalu nedugo nakon što je pristao na nagodbu vrednu pet miliona dolara u tužbi u kojoj je kompanija optužena za praćenje korisnika i u Incognito modu.
Kompanija je promenila obaveštenje tako što je dodala da Incognito mod neće promeniti način na koji internet stranice prikupljaju podatke korisnika.
- Drugi koji koriste ovaj uređaj neće videti vašu aktivnost, tako da možete da surfujete privatnije. Ovo neće promeniti način na koji internet stranice koje posećujete i čije usluge koristite prikupljaju podatke, uključujući Google. Preuzimanja, bookmarksi i stavke liste za čitanje biće sačuvani - navodi se u novom obaveštenju.
Promene važe za Chrome namenjen Androidu, Windowsu i Macu.
Google je opterećen tužbom od 2020. godine, u kojoj se navodi da kompanija prati aktivnosti korisnika čak i kad su u u Incognito modu. Tužioci su istakli da je kompanija koristila alate kao što je njen Analytics, aplikacije i browser plug-ine za praćenje korisnika. Takođe, naveli su da praćenjem korisnika u Incognitu Google lažno uverava ljude da mogu da kontrolišu informacije koje su voljni da podele.
Portparol Googlea je tada rekao da ovaj način rada može samo da sakrije aktivnosti korisnika na uređaju koji koriste, ali da se njihove informacije i dalje mogu prikupljati.
To nije jasno naznačeno u javnoj verziji Chromea, ali čini se da će stići promena u budućnosti.


Glas javnosti/ A03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR