Glas Javnosti
posta

KAKO DOSKOČITI HAKERIMA? Srbija prednjači po broju sajber napada na industrijske sisteme

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Ciljani sajber napadi na industrijske sisteme i veća oslonjenost na društvene mreže obeležili 2021. godinu u Srbiji.

Globalna COVID-19 pandemija, sa kojom se svet suočava već drugu godinu zaredom, promenila je našu realnost na mnogo načina kada je reč o sajberbezbednosti, kako na privatnom tako i na poslovnom planu.

Dok je u Srbiji primetan pad broja pretnji, one postaju ozbiljnije i jasnije usmerene ka lukrativnijim ciljevima: nedovoljno zaštićenim industrijskim postrojenjima ili kompanijama koje su napravile propuste u osiguranju zbog hibridnog modela rada, a pojedinci u sve većoj meri koriste društvene mreže i online servise kako bi zadovoljili svoje potrebe, ali se i povezali sa svojim kolegama, prijateljima i porodicom.

Internet više nije samo prostor u kojem tražimo zabavu ili način da se povežemo sa prijateljima.

Globalna povezanost i društvene mreže preuzele su neke od važnih funkcija društvenog života, kao što su logistika, servisi državne uprave ili bankarstvo, pa čak i oni koji su se najduže opirali čarima online sveta, sad se već povezuju preko instant poruka sa kompanijama i naručuju hranu i potrepštine za isporuku na kućnu adresu.

Ipak, ovi procesi imaju ozbiljne posledice po privatnost.

Kompanije žele bolje uvide u online aktivnosti svojih korisnika, kako bi unapredile sopstvene usluge, ali i procedure kako bi predupredile zloupotrebe i prevare.

Digitalna transformacija je nastavila svoj ubrzan tempo i tokom 2021. godine, što znači i da internet postaje bogatiji za sve veću količinu podataka. Mnoge kompanije su prihvatile hibridni model rada koji omogućava istovremenu mogućnost rada iz kancelarije ili od kuće što pred njihova IT odeljenja postavlja neophodnost osiguravanja da oba modaliteta budu bezbedna i sigurna za kompaniju.

To znači da kompanije moraju da obezbede sve uređaje svojih zaposlenih kojima oni pristupaju mreži i daljinski i na lokaciji, postave virtuelne privatne mreže (VPN), pređu na servere u Cloud-u i brzo uspostave korišćenje novih softvera za saradnju.

Sve ovo je u velikoj meri opteretilo bezbednosne timove koji moraju da štite organizacije od sajber napada, ali sada širom udaljene, hibridne i sve izazovnije infrastrukture, uz optimizaciju budžeta namenjenih za IT bezbednost, piše Smart life.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR