Glas Javnosti

Jutjub zabranjuje teorije zavere o 5G mreži

Tehnologije
Autor: Glas Javnosti

Raskrinkane i demantovane "teorije" o tome da 5G tehnologija na neki način podstiče širenje pandemije, ili da je izazvala, više neće biti dobrodošle na YouTubeu.

Verovatno ste ovih dana i sami videli kako je ljudima u karantinu već dosadno pa traže "krivca" za situaciju u kojoj smo se našli. Od ljudi guštera, novog svetskog poretka, kineskih ili američkih obaveštajnih agencija pa sve do 5G tehnologije – svi oni su, zavisi koga pitate, doveli do pojave novog korona virusa i širenja pandemije. Kad je reč o 5G mrežama, sve je otišlo toliko daleko da su Britanci čak počeli uništavati bazne stanice telekoma u nadi da će se tako osvetiti za bolest "onom nekome ko je izmislio". Nije potrebno napominjati da je ova teorija do sada više puta raskrinkana.

Kako se gotovo sve teorije zavere, na primer oko ravne Zemlje, najbrže šire Internetom posebno YouTubeom, na ovom su video servisu odlučili da nešto preduzmu po tom pitanju. Već od ranije razne slične teoretičare zavera su degradirali u svojim istraživanjima i prestali ih preporučivati gledaocima, a kad je reč o najnovijoj teoriji najavili su i nešto restriktivnije mere.

Aktivno brisanje videa

Za britanski Guardian su potvrdili da će početi aktivno uklanjati video sadržaje koji propagiraju tezu da su 5G i COVID-19 u nekakvoj uzročno-posledičnoj vezi.

Ovakav sadržaj je, kažu, protivan njihovim politikama korišćenja i već sada ne ulazi u preporuke koje YouTube kreira za gledaoce. Aktivno uklanjanje teorija oko 5G i koronavirusa neće zahvatiti i ostale teorije zavera (a ima ih podosta) koje se bave 5G tehnologijama.

Procena je da bi ova najnovija mogla biti najštetnija, te da dezinformacije koje širi mogu imati uticaj na zdravlje pojedinaca – a, videli smo, i na 5G bazne stanice širom Britanije.

Izvor: Bug.hr

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR