Glas Javnosti

ISPORUKE NA GLOBALNOM NIVOU OPALE ZA SKORO 30%: Drastičan pad prodaje računara u svetu

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Globalne isporuke računara pale su za 29% u prvom kvartalu 2023. godine zbog slabe potražnje, viška zaliha i pogoršanja makroekonomske klime, pri čemu je Apple (Epl) pretrpeo najveći udar, saopštila je kompanija za istraživanje tržišta IDC. U nedavno objavljenom izveštaju, Međunarodna korporacija za podatke (IDC) navodi da je globalna isporuka računara iznosila 56,9 miliona u prvom kvartalu ove go

Od pet najvećih računarskih kompanija analiziranih u izveštaju, isporuke Epla u prvom kvartalu zabeležile su najveći pad od 40,5% u odnosu na isti period 2022. godine, dok je Del na drugom mestu sa padom od 31%. Sa ovim problemom suočavaju se i Lenovo, Asustek, HP, saopštio je IDC.
U februaru, Epl je već izvestio da je prodaja njegovih mac računara, koja je doživela procvat tokom talasa rada od kuće tokom pandemije, smanjena za 29% u odnosu na isti period prethodne godine na 7,7 mlrd USD u poslednjem kvartalu.

– Preliminarni rezultati su takođe predstavljali šifru za eru potražnje vođene pandemijom i barem privremeni povratak na obrasce pre zdravstvene krize. Obim isporuke u prvom kvartalu 2023. bio je primetno manji od 59,2 miliona jedinica isporučenih u prvom kvartalu 2019. i 60,6 miliona u prvom kvartalu 2018, navodi IDC.
Pauza u rastu i potražnji takođe daje lancu snabdevanja malo prostora da izvrši promene jer mnoge fabrike počinju da istražuju mogućnosti proizvodnje van Kine.
Zabrinutost zbog usporavanja u velikim ekonomijama i dalje je prisutna, a tome doprinose i nestabilne prilike u bankarskom sektoru.
Ako ekonomija bude u uzlaznom trendu do 2024. godine, "očekujemo značajan rast tržišta jer potrošači žele da se ponove, škole žele da zamene dotrajale kompjutere, a kompanije prelaze na nove sisteme", rekao je Lin Huang, potpredsednik istraživačkog odeljenja za uređaje i ekrane u IDC.

Izveštaj je objavljen samo nekoliko dana pošto je saopšteno da je i kompanija Samsung ostvarila najmanji profit u poslednjih 14 godina, zbog čega je taj tehnološki gigant primoran da smanji proizvodnju čipova. Na ovo je uticalo smanjenje tražnje na globalnom tržištu poluprovodnika.
Kako je saopšteno, tražnja za memorijom je naglo opala, zbog makroekonomske situacije i usporavanja zainteresovanosti kupaca. Značajno će biti umanjena proizvodnja memorijskih čipova kojih ima dovoljno na zalihama, prenosi portal Ekapija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR