Glas Javnosti

Intel stvorio računar koji radi kao ljudski mozak

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Hala Point sadrži 1,15 milijardi veštačkih neurona raspoređenih na 1152 Loihi 2 čipova i sposoban je za 380 triliona sinaptičkih operacija u sekundi.

Intel je kreirao najveći neuromorfični računar na svetu, koji je zamišljen da oponaša rad ljudskog mozga. Ovaj uređaj bi trebalo da omogući izvođenje složenijih AI modela od onih koji su mogući na konvencionalnim računarima, ali stručnjaci upozoravaju da postoje inženjerske prepreke koje treba prevazići pre nego što uređaj može konkurisati ili nadmašiti postojeću tehnologiju.

Neuromorfični računari razlikuju se od tradicionalnih mašina po tome što koriste veštačke neurone i za skladištenje i za obradu podataka, umesto da podatke premeštaju između različitih komponenti, što je uobičajeni problem kod današnjih računara. Ova arhitektura bi mogla da donese znatno veću energetsku efikasnost, pri čemu Intel tvrdi da njihov novoizgrađeni neuromorfični računar Hala Point troši sto puta manje energije kada rešava optimizacione probleme.


Hala Point sadrži 1,15 milijardi veštačkih neurona raspoređenih na 1152 Loihi 2 čipova i sposoban je za 380 triliona sinaptičkih operacija u sekundi. Mike Davies iz Intela ističe da, iako je moćan, zauzima samo šest stalaka u standardnom serveru, prostor sličan mikrotalasnoj pećnici. “Ovako veliki sistem smo izgradili jer je milijarda neurona bila lepo zaokružen broj,” kaže Davies.

Ipak, trenutna ograničenja leže u slojevima softvera potrebnim za pretvaranje stvarnih problema u formate pogodne za obradu na neuromorfičnim računarima. “Softver je bio ključno ograničenje,” dodaje Davies, naglašavajući da nema smisla graditi veći sistem dok se ne reše ova pitanja.

Glas javnosti / T02S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR