Glas Javnosti

IGRANJE IGRICA JE ZABAVNO, ALI I OPASNO: Ovo čulo može da NASTRADA!

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Najnovije istraživanje, objavljeno u časopisu "Bi-Em-Džej Publik Helt", ističe da gejmeri mogu biti izloženi riziku od nenamernog gubitka sluha i tinitusa.

Prema istraživanju sprovedenom od strane tima stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije i Univerziteta Južne Karoline, otkriveno je da prostorije u kojima se igraju video igre često su izložene prekomernoj buci, koja premašuje bezbedne granice.


Ukupno 14 odvojenih studija, u kojima je učestvovalo više od 50.000 ljudi, ukazuju na to da dugotrajno izlaganje zvuku u video igrama može pogoršati probleme sa sluhom. U igricama, učestalo se čuje pucnjava koja može biti veoma glasna.


Naučnici su izrazili zabrinutost i upozoravaju da je neophodno preduzeti dodatne korake kako bi se istakli rizici igranja video igara, posebno s obzirom na popularnost među decom i tinejdžerima.

"Da bismo promovisali zdravije navike i prakse, neophodno je pokrenuti edukaciju i podići svest o potencijalnim rizicima igranja video igara", kažu naučnici.


Prema istraživanju, bezbedno je izlaganje zvuku od 83 decibela tokom 20 sati nedeljno, 86 decibela tokom 10 sati, dok je 98 decibela bezbedno samo 38 minuta nedeljno.

Deca mogu bezbedno slušati zvuk od 83 decibela tokom 6,5 sati i 98 decibela tokom 12 minuta nedeljno.


Glas javnosti/U01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR