Glas Javnosti
posta

HAKERI PROBILI PLEJSTEJŠN 5: Dve godine je trebalo da se i ovo desi, ali SOni je sada u problemu

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Dve godine nakon lansiranja, hakeri su prvi put uspeli da instaliraju nelicenciranu igru na PlayStation 5.

PlayStation 5 zaštita je uspešno razbijena, što predstavlja prvo veliko hakovanje konzole od njenog lansiranja 2020. godine. Iako su razni hakeri uspevali da se infiltriraju u sistem, niko od njih nije mogao da pristupi debug opcijama i instalira nelicencirani softver.

Haker Lens Mekdonald je putem tvita objavio video svoje "provaljene" konzole, pokazujući neke od otključanih podešavanja, a najimpresivnija mogućnost je instaliranje nelicenciranih paketa.

Upravo ova mogućnost je prikazana na kraju videa, kada je haker instalirao Silent Hills: P.T. Demo, koji je uklonjen sa PlayStation prodavnice pre nekoliko godina. Haker u videu nije pokrenuo igru, ali sama činjenica da je uspeo da je instalira je ogroman korak napred ka igranju piratskih igara.

Probijanje PlayStation 5 zaštite takođe predstavlja i ogroman korak ka pokretanju homebrew softvera. Hakeri su uspeli da probiju zaštitu PS3 i PS4 konzola, pa vlasnici ovih mašina mogu da instaliraju neoficijalne teme, igre, emulatore, pa čak i pečeve, poput onog koji omogućava 60 FPS u igri Bloodborne.

Nažalost, Mekdonald nije dao previše detalja o načinu na koji je izveo ovaj podvig, pa ne znamo da li je pronašao "rupu" u hardveru ili softveru - verovatno kako je Sony ne bi odmah zakrpio.

Još je rano reći šta možemo da očekujemo od ovog poduhvata, ali osim piraterije, homebrew zajednica bi mogla da pronađe načine da kreira jedinstvene aplikacije za konzolu, među kojima je i emulator PS3 igara - nešto što ni Sony nije uspeo da uradi.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR