Glas Javnosti

Gugl zarađivao čak i na lažnim vestima u Srbiji i BiH

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Kompanija Gugl zarađivala je od reklama sa internet stranicama koje šire lažne informacije u Latinskoj Americi, Africi i Evropi, uključujući Srbiju i BiH, navodi se u istraživanju organizacije "Propablika".

Novinari ove američke organizacije za istraživačko novinarstvo utvrdili su da je Gugl plasirao oglase na sajtu televizije „ATV“ iz Banjaluke pošto su joj SAD uvele sankcije.

„Najveća dosadašnja analiza oglasne prakse Gugla na veb stranicama koje nisu na engleskom jeziku otkriva da ovaj tehnološki gigant čini dezinformacije profitabilnim“, navodi se u tekstu Propablike, uz napomenu da to ne rezultira samo zaradom za Gugl, već i prihodima potencijalno vriednim milione dolara za sajtove koji „dezinformišu i nanose štetu javnosti“.„U Srbiji, Hrvatskoj i Bosni, trima balkanskim državama gde je demokratija krhka, 26 od 30 najproduktivnijih objavljivača lažnih i netačnih tvrdnji u regionu zarađuju novac od Gugla“, navela je Propablika, kojoj je u istraživanju za Balkan pomogla organizacija Raskrinkavanje iz BiH.

Propablika je analizirala gotovo 10.000 aktivnih veb članaka iz tri balkanske države, koje su oni koji proveravaju činjenice označili lažnim od 2019. godine. U trenutku provere, oko 60 odsto članaka je zaradjivalo novac od Gugla, a bavili su širokim dijapazonom tema – od nacionalne politike, preko vakcina, do rata u Ukrajini.


Politika Gugla je da uklanja oglase sa tekstova koji narušavaju pravila. Nakon što ih je kontaktirala Propablika, prekinuli su oglašavanje na najmanje 14 internet stranica koje su novinari označili u svojoj analizi.

Propablika navodi da je pronašla oglašavanje Gugla u tekstovima objavljenim u srpskim medijima: o netačnim tvrdnjama da vlasnici mačaka ne dobijaju koronavirus (Blic) i da lubenica leči kancer (B92). Sajt Srbin.info imao je tekst koji navodi da vakcine protiv kovida menjaju DNK ljudi, i poziva na u međuvremenu opovrgnute tvrdnje jednog američkog lekara.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR