Glas Javnosti

GUGL MENJA POLITIKU: Od sledeće godine obaveštenja korisnicima kada se njihovi podaci pojave u rezultatima pretraga

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Od sledeće godine Google će moći da vas obavesti ako se vaši lični podaci, poput vašeg broja telefona, email adrese ili kućne adrese, prikažu u rezultatima pretrage.

Google je zvanično počeo sa uvođenjem alata koji omogućava ljudima da lako pokrenu zahtev za uklanjanje rezultata pretrage sa svojim ličnim podacima. Alat je postao dostupan za neke korisnike prošle nedelje.

Google je na Twitteru objavio da će početkom sledeće godine ovaj novi sistem obaveštavanja biti dostupan korisnicima. Iako to nije nešto što će većina ljudi morati da uključi, većini će se verovatno dopasti ideja da imaju tu opciju, što posebno važi za one na visokim pozicijama ili za žrtve uznemiravanja.

Međutim, treba napomenuti da Google uklanja samo rezultate pretrage, a ne i sadržaj na samom vebu. Informacije će i dalje biti na svakom sajtu na kome se nalaze, ali će ljudima biti teže da ih pronađu.

Google već neko vreme omogućava ljudima da zatraže da se ova vrsta rezultata pretrage ukloni, ali kompanija sada radi na tome da ovaj proces znatno olakša, prenosi Informacija. Alat "Rezultati o vama" vam omogućava da označite rezultate sa svojim ličnim podacima sa nekoliko dodira umesto da morate da tražite poseban Googleov članak za pomoć sa linkom do obrasca.

Alat takođe omogućava praćenje statusa zahteva. Kada obaveštenja o ličnim podacima u rezultatima Google pretrage počnu da se pojavljuju sledeće godine, biće još bolje jer nećete morati sami da tražite rezultate potencijalno štetne po vas da biste ih prijavili.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR