Glas Javnosti

Godišnjica rođenja Mihaila Kalašnjikova, tvorca najbolje automatska puška 20. veka

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Ruski inženjer Mihail Timofejevič Kalašnjikov (1919-2013), konstruktor najbolje automatske puške 20. veka "AK-47", nazvane "kalašnjikov" prema njegovom prezimenu, rođen je 10. novembra 1919. godine.

Mihailova želja iz mladosti bila je da postane pesnik, ali se kao devetnaestogodišnjak, pridružio vojsci. Postavljen je za komandanta tenka, što mu je omogućilo da se posveti svojim pronalascima koji su tada bili uglavnom povezani sa tenkovima.

U borbi sa nacistima 1941. godine je ranjen i smešten u bolnicu. Tamo, oporavljajući se od povreda, počinje da radi na dizajnu automatske puške.


Nedugo nakon završetka Drugog svetskog rata, Kalašnjikov je završio dizajniranje novog tipa automatske puške „AK-47“. Njegov dizajn izabran je među mnoštvom drugih kao onaj prema kom će biti proizvedena nova puška.

Puška „AK-47“ pokazala se lakom za korištenje i radila je dobro na različitim područjima, čak i u pustinjama i džunglama.

„AK“ su inicijali koji predstavljaju pun naziv ove puške „automatski kalašnjikov“, ali se danas ona naziva samo „kalašnjikov“.

Mihail Kalašnjikov govorio je da njegov izum „predstavlja oružje odbrane, a ne napada“.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR