Glas Javnosti

Globalno tržište pametnih telefona očekuje rast u 2024.

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Očekuje se da će globalne isporuke pametnih telefona porasti za tri odsto ove godine, jer ublažavanje inflacije pomaže oporavku potražnje na tržištima u razvoju, a integracija generativne veštačke inteligencije privlači kupce najnovijih uređaja, prema podacima koje je objavio Counterpoint Research.

Globalne isporuke opale su za više od četiri odsto, pokazali su raniji podaci, dok su potrošači štedeli novac zbog ekonomske nesigurnosti. Smatra se da su tržišta u razvoju, kao što su Indija, Bliski istok i Afrika glavni pokretači rasta tržišta pametnih telefona.


Očekuje se da će takozvani niskobudžetni segment porasti za 11% u 2024. godini, nakon smanjenja u prošloj godini, a očekuje se povećana potražnja u Latinskoj Americi i u regionu Kariba. Segment, koji se sastoji od telefona u cenovnom rasponu od 150 do 249 USD, trebalo bi da ima koristi od ublažavanja inflacije i stabilizacije lokalnih valuta i u Africi.


Povećana konkurencija između kineskih kompanija kao što su Oppo, Vivo i Xiaomi zajedno sa oporavkom potražnje za IT uređajima, takođe je pomogla u rastu ovog segmenta.

Očekuje se da će prodaja premijum telefona, čija je cena od 600 do 799 USD, porasti za 17%. Uvođenje AI tehnologije će stimulisati potražnju za premijum segmentom, navedeno je u izveštaju. Najviše izgleda da budu vodeći na premijum tržištu daje se kompanijama Apple i Huawei.

Stabilna potražnja za iPhone uređajima, posedno na tržištima u razvoju, trebalo bi da ide u prilog kompaniji Apple, dok se očekuje da će Huawei zadržati svoje snažno prisustvo u Kini. Konkurentnost kompanije Huawei dovela je do pada prodaje i-Phone uređaja za 24% u prvih šest nedelja tekuće godine.


Glas javnosti/ B02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR