Glas Javnosti

Fejsbuk upozorava da bi mogao da napusti Evropu: 'U tim okolnostima pružanje usluge bi bilo nemoguće'

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Američki Fejsbuk upozorio je da bi mogao da se povuče iz Evrope, ako irski poverenik za zaštitu podataka sprovede zabranu razmene podataka sa SAD.

Irski poverenik je najavio mogućnost donošenja takve odluke nakon što je u julu Evropski sud pravde utvrdio da nema dovoljne zaštite od pristupa američkih obaveštajnih agencija podacima na Fejsbuku.

Glavni saradnik Fejsbuka napisao je u sudskom spisu u Dablinu da bi sprovodenje zabrane kompaniju onesposobilo za rad, prenosi britanski "Gardijan".

-U slučaju da Fejsbuk podleže potpunoj obustavi prenosa podataka korisnika u SAD, nije jasno kako bi u tim okolnostima mogao da nastavi da pruža usluge Instagrama u EU-, saopštila je predstavnica Fejsbuka Ivon Kanan.

Fejsbuk, kako je istakla, ne preti povlačenjem iz Evrope, već jednostavno iznosi mišljenja na osnovu realne situacije.

Pravni dokumenti podneti irskom Visokom sudu pokazuju samo jasnu realnost o tome da se Fejsbuk i mnoga druga preduzeca, organizacije i pružaoci usluga, oslanjaju na prenos podataka između EU i SAD, navela je Kanan.

-Nedostatak sigurnog i legalnog međunarodnog prenosa podataka, štetiće ekonomiji i kočiti rast preduzeća zasnovanog na podacima u EU-, dodaje se u saopštenju.

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR