Glas Javnosti

фејсбук протв Русије и Ирана

Tehnologije
Autor: Глас јавности / Б92 / од 22.08.2018.

Компанија Фејсбук је у уторак објавила да је та друштвена мрежа прекинула велике операције манипулисања, покренуте у Ирану и Русији, које су за циљ имале Латинску Америку, САД, Велику Британију и Блиски исток.

"Неке од тих активности инициране су из Ирана, друге из Русије. У питању су различите кампање. Нисмо идентификовали никакву везу или координацију међу њима", истиче се на блогу Фејсбук.

Иначе, тој компанији је много предбацивано, посебно након изборне кампање за председничке изборе у САД 2016. године, да није довољно учинила у борби против таквог типа злоупотребе.

Америчке обавештајне службе откриле су да су се руски оператери служили Фејсбуком да би покушале да утичу на изборе који су Доналда Трумпа довели у Белу кућу. Москва је увек одбацивала те оптужбе.

Како се ближе новембарски парламентарни избори у САД, власти су упозориле да су операције руског уплитања поновно почеле.

"Забранили смо тај тип понашања, јер желимо да људи имају поверења у повезивање на Фејсбук", истакли су из Фејсбукка, додајући:

"То је стални изазов, јер су одговорни за те активности одлучни и располажу великим финансијским средствима."

Према председнику Комитета за безбедност и информисање у америчком Сенату републиканцу Ричарду Бару, објава Фејсбукаа јача уверење да је "циљ страних кампања на друштвеним мрежама да посеју неслогу". Он сматра да Русија није једини непријатељски страни фактор који развија те способности, и да је у циљу супротстављања тим претњама, потребно да компаније, полиција, Конгрес и обавештајне службе раде заједно".

Из Фејсбука су, такође, признали да није могуће самостално се носити са овим проблемом и навели да су на решењу проблема већ сарађивали са снагама реда, стручњацима и другим компанијама.

Глас јавности / Б92 / од 22.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR