Glas Javnosti

EU usvojila Zakon o veštačkoj inteligenciji

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Savet Evropske unije (EU) potvrdio je Akt o veštačkoj inteligenciji (AI), prvi takav zakon u svijetu koji može da postavi globalni standard za regulaciju AI.

Cilj novog zakona je podsticanje razvoja i prihvatanja bezbednih i pouzdanih sistema veštačke inteligencije na jedinstvenom tržištu EU.
Istovremeno, cilj mu je da obezbedi poštovanje osnovnih prava građana EU i da podstakne ulaganja i inovacije na području veštačke inteligencije u Evropi.

Zakon o AI primjenjuje se samo na područja koja pokriva zakonodavstvo EU i predviđa izuzeća poput sistema koji se koriste isključivo u vojne i odbrambene, kao i u istraživačke svrhe, prenosi Capital.ba.
Zakon sledi pristup "zasnovan na riziku", što znači da su pravila stroža što je veći rizik od nanošenja štete društvu.
- Ovaj zakon, prvi takve vrste u svetu, prekretnica je za EU, a odnosi se na globalne tehnološke izazove koji stvaraju prilike za naša društva i privredu - rekao je belgijski državni sekretar za digitalizaciju, Matje Mišel.
Novi zakon trebalo bi u narednih nekoliko dana da bude objavljen u Službenom listu EU, a stupa na snagu 20 dana nakon objavljivanja. Uredba će početi da se primjenjuje dve godine posle stupanja na snagu, uz neke izuzetke za određene odredbe zakona.

Novi zakon razlikuje četiri vrste veštačke inteligencije u skladu sa rizikom koje sa sobom nose. Sistemi veštačke inteligencije s vrlo ograničenim rizikom, poput videoigrica ili filtera za spam, moraće zadovoljavati samo blage propise transparentnosti, dok će visokorizični sistemi AI morati da ispunjavaju niz zahteva i obaveza kako bi bili odobreni na tržištu EU.
Građani će moći da podnose pritužbe na sisteme AI koji ugrožavaju njihova prava.


Glas javnosti/ M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR