Glas Javnosti

DA li će ljudi gubiti posao zbog veštačke inteligencije?

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Pisac i marketinški stručnjak Henri Vilijams koji je bio prilično oduševljen mogućnostima ChatGPT aplikacije veštačke inteligencije, sada je posle nekoliko nedelja testiranja zabrinut za svoj opstanak.

Naime, on je uključio ChatGPT  za pisanje jednog marketinškog članka, njegovo je oduševljenje naglo opalo. Aplikaciji je bilo potrebno svega tridesetak sekundi da napravi „gotovo savršen” marketinški članak.

Prema njegovom iskustvu, tekst je jednostavno strukturiran, lepo napisan, gramatički ispravan, a na kraju je zahtevao samo sitne korekcije. Vilijams inače za takav tekst naplaćuje više od 600 dolara.„Prilično sam siguran da će mi veštačka inteligencija oduzeti posao. Smatram ipak da dalji napredak ne znači da će pisci, novinari i urednici biti nepotrebni, samo će potreba za njima biti smanjena”, kazao je Vilijams.

Ljudska kreativnost, čini se tako, više neće biti potrebna. Upravo je to jedna od stvari zbog koje mnogi kritikuju veštačku inteligenciju, jer bi mogla potpuno da dehumanizuje umetnost i kreativnost. Kako navodi Indeks, godine rada, truda, učenja, kao i poseban ljudski kreativan izraz mogu pasti u vodu pred algoritmom koji bi mogao da napravi sličan ili čak možda zanimljiviji rad poput digitalne slike, knjige, članka.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR