Glas Javnosti

ČAK I KOŠTA MANJE: Nova natrijum-sumporna baterija veća i jeftinija od litijum-jonskih

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Grupa istraživača sa Univerziteta u Sidneju je osmislila natrijum-sumpornu bateriju znatno većeg kapaciteta od litijum-jonskih ćelija. Baterija takođe košta znatno manje za proizvodnju.

Tim koji je predvodio doktor Šenlon Žao (Shenlong Zhao) sa Univerzitetske škole za hemijsko i biomolekularno inženjerstvo koristio je mešavinu rastopljene soli sastavnih materijala prerađenih iz morske vode, što značajno smanjuje troškove.

Nakon niza revizija naniže prosečne cene litijum-jonskih baterija tokom decenije, rastući troškovi sirovina i inflacija rezultirali su povećanjem od sedam odsto u 2022. godini i dostigli 151 dinara po kilovat času (kWh) prenosi sajt Interesting engineering, piše N1.


„Naša natrijumova baterija ima potencijal da dramatično smanji troškove, istovremeno pružajući četiri puta veći kapacitet za skladištenje. Ovo je značajan napredak za razvoj obnovljivih izvora energije koji, iako dugoročno smanjuje troškove, ima nekoliko finansijskih prepreka za ulazak“,  rekao je doktor Žao u saopštenju.

Koncept natrijum-sumpornih (Na-S) ćelija postoji više od 50 godina, ali je prvenstveno ostao nepraktičan zbog njihovog niskog energetskog kapaciteta i kratkog životnog ciklusa. Istraživači su sada koristili „jednostavan proces pirolize i elektrode na bazi ugljenika da poboljšaju reaktivnost sumpora i reverzibilnost reakcija između sumpora i natrijuma“. To je dovelo do dramatično povećanog kapaciteta i dugovečnosti na sobnoj temperaturi.

Natrijum-sumporne ćelije su manje toksične i energetski intenzivnije, što ih čini lakšim za recikliranje i ekonomičnijim za proizvodnju u poređenju sa litijum-jonskim baterijama, koje se široko koriste u elektronskim uređajima i za skladištenje energije.


Tim je imao na umu različite scenarije upotrebe tokom razvoja baterije, pri čemu je prioritet dat obezbeđivanju održive alternative za „velike sisteme za skladištenje obnovljive energije, kao što su električne mreže, uz značajno smanjenje operativnih troškova“.

Takva tehnologija ima „potencijal da garantuje veću energetsku bezbednost na širem planu i omogući većem broju zemalja da se pridruže pomaku ka dekarbonizaciji“.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR