Glas Javnosti

Bez veštačke inteligencije na Epl uređajima: Nova odluka za korisnike iz EU

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Ovaj potez će sigurno izazvati nezadovoljstvo među Apple korisnicima u Evropi

Nedavno održana Apple-ova Worldwide Developers Conference (WWDC) donela je mnogo noviteta, među kojima je i Apple Intelligence, skup AI alata za iPhone, iPad i Mac uređaje. Nažalost, za korisnike u Evropskoj uniji, ove funkcije neće biti dostupne uskoro.

Razlog za to leži u evropskom Aktu o digitalnim tržištima (DMA), koji Apple-ove planove čini neizvesnim. Ovaj zakon je već primorao kompaniju na promene poput prelaska na USB-C, dozvoljavanje alternativnih prodavnica aplikacija i alternativnih sistema plaćanja.

Apple je izrazio zabrinutost da bi zahtevi DMA mogli da naruše privatnost korisnika i sigurnost podataka. Iz tog razloga, odlučili su da trenutno ne lansiraju Apple Intelligence u EU.

Osim AI funkcija, ni druge novine predstavljene na WWDC, kao što su iPhone Mirroring i SharePlay Screen Sharing, neće biti dostupne u EU.


Ovaj potez će sigurno izazvati nezadovoljstvo među Apple korisnicima u Evropi. Mnogi bi mogli razmisliti o prelasku na druge platforme poput Androida i Windowsa, koje za sada ne ograničavaju AI funkcije po regionima.

Šta ovo znači za budućnost? Ako Apple ne uspe da reši regulatorne izazove, mogli bismo da vidimo egzodus korisnika sa Apple platforme u EU. Biće interesantno pratiti razvoj situacije i da li će i druge zemlje usvojiti slične zakone koji bi dodatno zakomplikovali Apple-ove planove.


Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR