Glas Javnosti

AMERIKANCI PRAVE FABRIKU ČIPOVA: Intel i Brukfild ulažu 30 milijardi za kompleks u Arizoni

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Kompanije Intel Corp i Brookfield Asset Management dogovorile su se da zajednički finansiraju do 30 milijardi dolara za vodeće fabrike čipova američkog proizvođača čipova u Arizoni.

Ovaj potez dolazi nakon što je američki predsednik Džo Bajden ranije ovog meseca potpisao zakon o CHIPS-u i nauci, koji je uključivao obezbeđivanje 52,7 milijardi dolara subvencija za proizvodnju i istraživanje poluprovodnika u SAD, piše Rojters. 

 Brukfieldova infrastrukturna filijala će uložiti do 15 milijardi dolara za 49 odsto udela u projektu proširenja, dok će Intel zadržati većinsko vlasništvo i operativnu kontrolu nad dve fabrike čipova namenjene za proizvodnju naprednih čipova u Čendleru u Arizoni.

Finansijski direktor Intela Dejvid Zinsner (David Zinsner) rekao je da se aranžman između kompanija "nadovezuje na nedavno usvajanja CHIPS zakona u SAD".

Investicija je deo dogovora između Intela i Brukfilda u februaru ove godine da se istraže opcije finansiranja projekata kako bi se pomoglo finansiranje novih Intelovih proizvodnih lokacija.

Prošlog meseca, Intel je smanjio svoje godišnje prognoze zbog pada potražnje za računarima.

Nakon što je Pat Gelsinger preuzeo uzde kompanije početkom 2021. godine, Intel je najavio ulaganja od više milijardi dolara širom Evrope i Sjedinjenih Država. 

Oni su bili usmereni na povećanje Intelove proizvodnje čipova nakon što je industrija prošla kroz dvogodišnju krizu snabdevanja koja je izbacila proizvodnju automobila iz koloseka do računara. 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR