Glas Javnosti

Akcije Epla skočile na najnoviji rekord

Tehnologije
Autor: Glas javnosti

Investitori posle male zadrške, kupovinom akcija podržali AI planove američke tehnološke kompanije

Vrednost akcija američke tehnološke kompanije „Epl“ je porasla na novi rekord od 207,15 dolara po deonici, nakon što je firma na svojoj godišnjoj konferenciji za programere najavila nove proizvode na bazi veštačke inteligencije (AI).

Sa ovim skokom akcije od 7,3% samo danas, vrednost kompanije na berzi je 3,18 biliona dolara.

Rast akcija je tako nadmašio prethodni rekord koji je bio postignut 14. decembra prošle godine.

„Epl“ je prethodno u ponedeljak na početku konferencije predstavila mnoge novine, a jedna od najvažnijih je integracija veštačke inteligencije kompanije u operativni sistema, a time i ažururiranje glasovnog asistenta Siri sa ChatGPT kompanije „OpenAI“.

Klijenti će, na primer, moći da zamole Siri da pronađe informacije u nekom mejlu ili na zahtev prikaže fotografiju nekog od prijatelja.

Pored toga, Siri će ubuduće biti integrisan sa alatom Chat GPT kompanije „Open AI“, tako da će uz saglasnost korisnika moći da pošalje upit pomenutom četbotu.

Kako se navodi, klijenti će moći da koriste čet-bot preko Siri sasvim besplatno i bez otvaranja naloga.


„Epl“ je u skladu sa prethodnim najavama pokrenuo sopstveni sistem veštačke intelencije "Epl intelidžens" (Apple Intelligence) i najavio da će ih ugraditi u svoje aplikacije i uređaje.

Kako se navodi, ažuriranje otvara nove mogućnosti u Eplovim izvornim aplikacijama kao što je mogućnost generisanja slika ili rezimiranja teksta.

Povezivanje operativnog sistema „Epla“ s veštaćkom inteligencijom, i to onom van matične kompanije podiglo je prašinu u javnosti i izazvalo trenutni pad akcija „Epla“ odmah nakon objava na konferenciji.

Najžešća je bila reakcija prvog čoveka „Tesle“ i „SpejsX-a“, Ilona Maska, koji je rekao da ako se to sprovede „Eplovi“ proizvodi će kao nebezbedni biti zabranjeni u njegovim kompanijama.Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR