Glas Javnosti

OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU RADOJIČIĆU I NADLEŽNIMA! Zaustavite gradnju na Makišu i trovanje vode za piće!

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Ekološti pokret Srbije - Savez Ekoloških Organizacija Srbije (SEKOS) traži od vas da ODMAH zaustavite nelegitimnu i kriminalnu gradnju 50.000 stanova i metro stanice na jedinom izvorištu za vodosnabdevanje Beograda, na Makiškom Polju, čime bi 2.5 miliona stanovnika ostalo bez osnovnog resursa, VODE ZA PIĆE.

Tom sramnom odlukom o izgradnji, vi bi bili odgovorni za zagađenje vode aluviona Save, oboljenja stanovnika sa mogućnošću smrtnih ishoda, masovno iseljavanje iz privatnih stanova i kuća, prouzrokovanje nezamislivih materijalnih šteta, odnosno za ekološki genocid i proterivanje sopstvenog naroda sa vekovnih ognjišta. 
Zbog toga će građani Beograda tražiti ODGOVORNOST svih koji su umešani u taj zločinački poduhvat uništenja vode za piće, pred domaćim i inostranim sudovima.

Skandalozno nepoštovanje Ustava


Gradska skupština je krajem 2020. godine iskoristila epidemiju korona virusa i održala ZATVORENU JAVNU RASPRAVU (što se nedavno ponovilo i za metro),  o gradnji na Makiškom Polju (bez mogućnosti učešća građana preko interneta),  čime su prekršena DEMOKRATSKA PRAVA građana, ARHUSKA  KONVENCIJA i  USTAV SRBIJE o pravu učešća i odlučivanja u Raspravi, što je onemogućilo građanima da SPREČE GRADNJU. Skandalozno je i to da gradske vlasti nisu poštovale stav i preporuke Građevinskog fakulteta BU o najpovoljnijoj trasi metroa koja je trebalo da poveže sva veća naselja i na taj način da rastereti nadzemni saobraćaj u centralnim zonama Beograda.

Kome i čemu služe zakoni?

Sadašnja trasa je NAMETNUTO POLITIČKO REŠENJE jer povezuje lokalitete na kojima su investicioni objekti vladajuće stranke (SNS) i njihovih poslovnih partnera, koji nisu od interesa za većinu stanovnika, što takođe nije demokratski i ukazuje na KORUPCIJU.
Stanovnici Beograda imaju sada potpuno rešen problem vodosnabdevanja, a Gradska vlast im sa izgradnjom metro stanice i stanova PRAVI PROBLEM KOJI NE POSTOJI i ulazi u ogromne inostrane kredite,  bez saglasnosti građana Srbije i isključivo iz ličnih interesa.Koliko je poznato, Gradska vlast za gradnju na Makiškom Polju nema STUDIJU PROCENE UTICAJA na životnu sredinu, tako da se pitamo KOME I ČEMU SLUŽE ZAKONI u Srbiji?
Gradska vlast je ovim činom samovolje i agresije nad stanovnicima Beograda i Srbije pogazila i priznavanje Prava na bezbednu, zdravu i održivu životnu sredinu kao LJUDSKO PRAVO koju je nedavno izglasao Savet za ljudska prava UN  (08.10.2021.); 
Tražimo da se HITNO OBUSTAVI planirana gradnja na Makiškom Polju  u Beogradu i sačuva voda za piće.


Podnosilac primedbi:                        

Dr Milica Tomašević, 
predsednica Programskog odbora SEKOS  s.r.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


KOMENTARAKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP