Glas Javnosti

Запослени у ауто-индустрији не треба да страхују од робота, најновији подаци указују на скок броја запослених

Auto-moto
Autor: Глас јавности / ТАНЈУГ / од 24.09.2018.

Запослени у аутомобилској индустрији не би требало да страхују да ће им посао преотети роботи јер најновији подаци указују на скок броја запослених, поручује њујоршка агенција "Блумберг".

Запослени у аутомобилској индустрији не би требало да страхују да ће им посао преотети роботи, бар не за сада, јер најновији подаци указују на скок броја запослених у тој индустрији протеклих година, поручује њујоршка агенција "Блумберг".

 
Наиме, од 13 аутомобилских компанија чијим акцијама се тргује на берзи и од којих је свака бројала најмање 100.000 радника на крају прошле фискалне године, чак 11 сада има већи број запослених него крајем 2013., према подацима њујоршке агенције.

Укупно гледано, те компаније имају 3,1 милион запослених, или 11 посто више него пре четири године, показују подаци.

"Произвођачи аутомобила у Кини и на другим тржиштима у успону, која бележе највећи раст, дају предност људском раду јер то захтева мање улагања унапред", каже Стив Мен, аналитичар у "Блумберг интелиџенсу" у Хонг Конгу.

Тројка кинеских произвођача аутомобила, SAIC Motor Korp., Dongfeng Motor Grup i BYD Co. - у којем је Ворен Бафет главни инвеститор - повећала је број запослених за најмање 24 посто, а Фолксваген за 12 одсто у том периоду.

Само су Џенерал моторс и Нисан смањили број запослених - ГМ за 18 одсто на 180.000, а јапански Нисан за 2,8 одсто на 139.000 радника.

Око 40 одсто запослених у ауто-индустрији у 2017. години су биле жене у поређењу са 38 одсто четири године раније, закључак је истраживања реализованог на основу података прикупљених од око 30 највећих произвођача аутомобила широм света.

Укупна производња возила широм света порасла је прошле године за 11 одсто на 97 милион јединица, у поређењу са 2013. годином.

Глас јавности / ТАНЈУГ / од 24.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR