Glas Javnosti

Xpeng namerava da isporuči svoj prvi leteći automobil za dve godine

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Xpeng AeroHT, filijala Xpenga, ima za cilj da isporuči svoj leteći automobil kupcima 2026. godine, rekao je kopredsednik kineskog proizvođača električnih vozila za CNBC.

Xpeng AeroHT je prošle godine predstavio Land Aircraft Carrier — kamionet s električnom bespilotnom letelicom s dva sedišta. Leteći automobil može da se odvoji od kamioneta, a ljudi zatim mogu da uđu u dron i da njime upravljaju.

Brian Gu, kopredsednik Xpenga, rekao je da će vozilo biti dostupno za prednarudžbinu ove godine, dodajući da se kompanija nada da će jedinicu isporučiti 2026. godine.

„Razlog zašto smo uvereni, jer ovo dizajniramo za upotrebu ne u urbanim centrima, već za periferije u slikovitim područjima gde ... ćemo raditi s opštinama na stvaranju letećih parkova i zona letenja koje omogućavaju ljudima da uživaju u letenju,” kaže Gu.

Xpeng je ove godine rekao da leteći automobil trenutno prolazi kroz proces sertifikovanja s kineskim regulatornim telom za vazduhoplovstvo.

Vremenski okvir za 2026. je malo kasniji od cilja isporuke u četvrtom kvartalu 2025. koji je Xpeng prethodno reklamirao.

Glas javnosti/ A05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR