Glas Javnosti

Vožnja električnog automobila postala skuplja od vožnje benzinca

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

Energetska kriza u Evropi dovela je do paradoksa, pa je zbog visoke cene struje vožnja električnog automobila u pojedinim državama postala skuplja od vožnje benzinca.

Cene vrtloglavo rastu, pa i vožnja električnim automobilom postaje sve skuplja. I ne samo to, jer prema najnovijim informacijama sa zapada Evrope, vožnja vozila na struju u određenim slučajevima postaje i skuplja u odnosu na benzince.

Belgijski magazin Knack ističe kako je danas skuplje preći 100 kilometara u električnom automobilu nego u modernom benzincu. Ako se u obzir uzme pretpostavka da električni automobil u proseku troši 20 kWh/100 km, a uz aktuelne cene punjenja od 0,62 evra po kWh, 100 kilometara u električnom automobilu košta 12,4 evra.Sa druge strane, uporediv automobil sa pogonom na benzin prosečno troši 6 l/100 km, što je uz aktuelnu cenu goriva od 1,68 evra po litru jeftinije od vozila na struju i iznosi 10,08 evra za pređenih 100 kilometara. Belgijski magazin upozorava da je stvar još lošija po vlasnike električnih automobila ako se takvo vozilo puni na brzom DC punjaču, jer tada cena isporučenog kWh skače na 0,74 evra.

Kako prenosi Index.hr, nakon što je baterija napunjena, važno je pomeriti automobil sa punjača. U protivnom se plaća kazna od 1,8 evra po satu, ali i čak 15 evra na brzim punjačima.

Izvor: eKapija.rs

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR