Glas Javnosti

VOZILA ĆE BITI JEFTINIJA? Električni automobili dobijaju dvostepeni menjač

Auto-moto
Autor: Glas javnosti

"Električnom automobilu ne treba menjač" - tako se bar misli. Električni motor postiže maksimalni obrtni moment pri niskim obrtajima, omogućavajući vozilu da ubrza iz mirovanja efikasnije od vozila sa benzinskim motorom koja zahtevaju niži stepen prenosa za početno ubrzanje. Pri velikim brzinama elektromotor, ipak, troši više energije, čime se smanjuje ukupan domet. Kanadski Inmotive pokušava da

On, navodno, povećava domet i do 15%. Osim toga, Ingear povećava ubrzanje i maksimalnu brzinu vozila za 20%.

U tradicionalnim pogonskim sklopovima za električnih vozila sa jednom brzinom, snaga se prenosi kroz dva reduktora, zatim na diferencijal, a potom na točkove. Motor se pritom rotira devet puta za svaki obrtaj točka, piše portal Ekapija.


Ingear zamenjuje drugi reduktor kontinuiranim lančanim pogonom i inovativnim varijabilnim zupčanikom, koji menja veličinu tokom promene. Celokupno kretanje se dešava tokom jedne rotacije točka.

U kombinaciji sa lancem zatezačem lanca, Ingear dozvoljava prenosne odnose od 2:1 ili slične.

Niska brzina se koristi za startovanje automobila iz mesta do brzine od približno 80 km/h. Viši stepen prenosa se koristi za veće brzine vožnje.

Dozvoljavajući elektromotoru da radi efikasnije, više energije baterije se koristi za kretanje automobila i manje se gubi kao toplota motora i prenosa.

Manji gubitak znači veći domet prilikom svakog punjenja. Koliko je poznato, Suzuki će biti prvi korisnik ovog menjača.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR