Glas Javnosti

PUNJENJE AKUMULATORA: Šta je potrebno da uradimo i koliko traje ovaj proces?

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Akumulatori su među onim komponentama automobila koje svoje slabosti najbrže pokazuju kada počnu zimske temperature.

Pogotovo ako niste dugo vozili auto, a akumulator je već pri kraju (njegov životni vek je u proseku negde između tri i pet godina), nemojte se iznenaditi ako jednog jutra sednete u automobil, pokušate da upalite i… ne dogodi se ništa.

Do pražnjenja akumulatora može doći iz više razloga, ali ukoliko baterija nije potpuno istrošena ili uništena može se napuniti, i to uz pomoć prenosivog punjača za akumulatore namenjenog upravo za takve slučajeve, ili na stari način uz pomoć kratkospojnih kablova spojenih na akumulator drugog vozila.

Taj drugi akumulator mora biti barem približno toliko snažan kao akumulator vozila čiji motor pokušavate da upalite, istog napona, a kablovi moraju biti odgovarajućeg prečnika (najmanje 16 mm2).

Naravno, potrebno je obratiti pažnju i na ispravno uzemljenje.



(Foto. Jutjub)

Ako na ovaj način uspete da napunite akumulator, neophodno je da krenete na put sa vozilom, savetuje Avto-magazin.

Koliko je vremena potrebno da se  akumulator napuni do punog kapaciteta?

Precizan period punjenja akumulatora nije moguće utvrditi, ali stručnjaci (uključujući nemačku automobilsku organizaciju ADAC) preporučuju da vožnja traje najmanje pola sata do sat vremena.

Ovo je posebno važno ako ne vozite često.

Na to koliko je vremena potrebno za vožnju da bi se napunio akumulator utiče nekoliko faktora, a pre svega kapacitet akumulatora (dizelaši i automobili sa većim motorima koriste veće akumulatore), kapacitet alternatora koji ga napaja, i spoljašnje temperature (što je niža temperatura, to je sporije punjenje).

Naravno, potrebno je uzeti u obzir i koliko se dodatnih potrošača uključi za ovo vreme (grejanje, muzika, svetla, ventilator…).

U svakom slučaju, treba napomenuti da za to vreme vožnja treba da bude ujednačena, mirna, bez nepotrebnog ubrzanja vozila i posledičnog povećanja broja obrtaja motora, zbog čega je sa vozilom najbolje ići na autoput.


Glas javnosti/D01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR